Saftigaste lussekatterna - bästa saffransdegen
Det här är min absoluta favoritdeg när det kommer till lussekatter. Den blir så saftig, mjuk och lätt att baka ut att jag knappt vill göra på något annat sätt längre. Mina små hemligheter är kesella, ägg och sirap i degen. Det ger både struktur och fukt, utan att bullarna blir för tunga.
Jag rekommenderar att kalljäsa degen i kylen över natten. Det gör bullarna ännu saftigare och ger mycket mer smak. Dessutom blir degen lättare att hantera när det är dags att baka ut, vilket gör hela processen lugnare och roligare.
Det här är receptet jag alltid återvänder till när jag vill baka lussekatter som verkligen håller sig mjuka och goda i flera dagar. En julfavorit i mitt kök och kanske snart i ditt också.
INFORMATION:
Antal: 35-40 bullar
Grader: 200 °C varmluft
Tid: 3 timmar + extra för kalljäsning (kan uteslutas)
Det här är min absoluta favoritdeg när det kommer till lussekatter. Den blir så saftig, mjuk och lätt att baka ut att jag knappt vill göra på något annat sätt längre. Mina små hemligheter är kesella, ägg och sirap i degen. Det ger både struktur och fukt, utan att bullarna blir för tunga.
Jag rekommenderar att kalljäsa degen i kylen över natten. Det gör bullarna ännu saftigare och ger mycket mer smak. Dessutom blir degen lättare att hantera när det är dags att baka ut, vilket gör hela processen lugnare och roligare.
Det här är receptet jag alltid återvänder till när jag vill baka lussekatter som verkligen håller sig mjuka och goda i flera dagar. En julfavorit i mitt kök och kanske snart i ditt också.
INFORMATION:
Antal: 35-40 bullar
Grader: 200 °C varmluft
Tid: 3 timmar + extra för kalljäsning (kan uteslutas)
Ingredienser:
Saffransdeg
2 förpackningar saffran
2 msk vit sirap
1 tsk sprit (t.ex. rom, konjak eller vodka – hjälper saffranssmaken att blomma)
200 g smör
7 dl mjölk
50 g jäst
2 ägg
1,5 dl vit sirap
0,5 tsk salt
250 g kesella (kvarg)
ca 24 dl vetemjöl
Fyllning
125 g smör, rumsvarmt
0,5 dl strösocker
0,5 msk vetemjöl
50 g mandelmassa, riven (kan uteslutas)
Pensling & garnering
1 ägg
Russin (valfritt)
Pärlsocker (valfritt)
Smält smör och strösocker (för glans och extra saftighet efter gräddning)
Gör så här:
Saffransdeg
Blanda saffran med sirap och sprit. Låt stå minst 1 timme så utvecklas saffranssmaken ordentligt.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 °C (fingervarmt).
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
Tillsätt saffransblandningen, ägg, sirap, salt och kesella.
Arbeta in vetemjölet lite i taget. Knåda degen i 10–15 minuter i maskin tills den är smidig och glansig.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 1 timme. Kalljäs gärna degen över natten i kylen.
Forma och grädda
Ta fram den färdigjästa degen och lägg upp den på ett lätt mjölat bakbord. Mjöla hellre händerna än själva degen, så behåller den sin luftighet och saftighet.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen – smör, socker, vetemjöl och mandelmassa – till en jämn och bredbar smet.
Om du vill ha fyllda bullar: kavla ut degen till en rektangel, bred på fyllningen i ett jämnt lager och vik degen dubbel. Forma sedan efter önskemål – klassiska lussekatter, snurror eller knutar.
Baka ut i långpanna som rutor.
Dela degen i två.
Kavla ut till en 1 cm tunn rektangel.
Bred på hälften av fyllningen.
Vik kortsida till kortsida som ett treslag.
Lyft över degen på ett bakplåtspapper och kvala lätt så att du får en jämntjock platta.
Skär i rutor. Upprepa med andra delen av degen och fyllningen så då får två plåtar med rutor.
För vanliga lussekatter utan fyllning, forma degen direkt till önskade S- eller U-former.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.
Om du vill dekorera med russin, lägg dem i vatten 10 minuter innan gräddning så de inte bränns och blir extra saftiga.
Vispa ihop ägg till penslingen. Pensla bullarna och tryck eventuellt i russin eller strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 6-8 minuter på 200 °C varmluft, tills de fått en vacker gyllene färg.
Låt bullarna svalna på galler.
För extra glans och smak – pensla de avsvalnade bullarna med smält smör och strö över strösocker (om du inte lagt på pärlsocker).