Rabarbertarte med maräng och kardemummabotten

0,00 kr

En himmelsk rabarbertarte med maräng och kardemummabotten – en perfekt kombination av sött och syrligt! Den frasiga botten har en ljuvlig smak av kardemumma som möter en len och syrlig rabarberkräm, toppad med fluffig, gyllenbränd maräng.

Den här tarten påminner om den klassiska citron- och marängpajen eller en key lime pie, men med en nordisk twist där rabarberns friska syra står i centrum. Perfekt som dessert till sommarens middagar, festliga tillfällen eller när du bara vill unna dig något extra gott.

INFORMATION:

  • Antal: 8-10 portioner

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1,5 timme + 4 timmar i kyl

Lägg i kundvagnen

En himmelsk rabarbertarte med maräng och kardemummabotten – en perfekt kombination av sött och syrligt! Den frasiga botten har en ljuvlig smak av kardemumma som möter en len och syrlig rabarberkräm, toppad med fluffig, gyllenbränd maräng.

Den här tarten påminner om den klassiska citron- och marängpajen eller en key lime pie, men med en nordisk twist där rabarberns friska syra står i centrum. Perfekt som dessert till sommarens middagar, festliga tillfällen eller när du bara vill unna dig något extra gott.

INFORMATION:

  • Antal: 8-10 portioner

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1,5 timme + 4 timmar i kyl

En himmelsk rabarbertarte med maräng och kardemummabotten – en perfekt kombination av sött och syrligt! Den frasiga botten har en ljuvlig smak av kardemumma som möter en len och syrlig rabarberkräm, toppad med fluffig, gyllenbränd maräng.

Den här tarten påminner om den klassiska citron- och marängpajen eller en key lime pie, men med en nordisk twist där rabarberns friska syra står i centrum. Perfekt som dessert till sommarens middagar, festliga tillfällen eller när du bara vill unna dig något extra gott.

INFORMATION:

  • Antal: 8-10 portioner

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1,5 timme + 4 timmar i kyl

Ingredienser:

Pajskal med kardemumma

  • 125 g rumsvarmt smör

  • 3 1⁄2 - 4 dl vetemjöl

  • 1⁄2 dl strösocker

  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor

  • 1 msk vatten

Citron & rabarberfyllning

  • 4 gelatinblad

  • 600 g färsk rabarber

  • 2 1⁄2 dl strösocker

  • 2 ekologiska citroner, saften

  • 1 vanlijstång

  • 3 äggulor

  • 50 g rumsvarmt smör

Italiensk maräng

  • 2 1⁄2 dl strösocker

  • 1⁄2 dl vatten

  • 3 äggvitor

Gör så här:

  1. Pajskal: Lägg i smör, vetemjöl, strösocker, kardemumma och vatten i en skål. Arbeta snabbt ihop till en smulig massa.

  2. Häll upp degsmulet på ett lätt mjölat bakbord och arbeta ihop till en deg. Platta till något och klä en form som är 22 cm i diameter. Skär rent kanterna och nagga botten med en gaffel.

  3. Plasta bottnen och ställ i frysen i minst 30 minuter.

  4. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

  5. Grädda skalet mitt i ugnen i 10–12 minuter till gyllene färg. Ta ut och låt svalna helt.

  6. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden du gör fyllningen.

  7. Skär rabarbern i 1 cm breda bitar. Lägg rabarber, strösocker, citronsaft och en delad och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Koka upp och låt sjuda till rabarbern faller isär.

  8. Ta ur vanlijstången och ta kastrullen från plattan. Mixa rabarbern med hjälp av en stavmixer till en fin pure. Häll över purén i en skål och ställ i kallt vattenbad för att kyla ner purén till rumstemperatur.

  9. Fördela äggulorna från äggvitorna. Spara äggvitorna till marängen.

  10. Rör ner en äggula i taget i rabarber purén under tiden du vispar för hand. Häll tillbaka purén i kastrullen och värm upp till 60 grader. Får inte koka, för du kan det spricka.

  11. Ta kastrullen från plattan, krama ur gelatinbladen och tillsätt dessa i den varma purén. Rör om och häll i fyllningen i pajskalet.

  12. Låt svalna något i rumstemperatur, plasta och ställ i kylen i minst 4 timmar för att

    sätta sig helt.

  13. Maräng och montering: Lägg strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp till en sockerlag som är 120 grader, när gradantalet är 110 grader så börjar du vispa äggvitorna till ett hårt skum.

  14. När sockerlagen är 120 grader ringla då i äggskummet med en tunn stråle under konstant vispning.

  15. Vispa till en fluffig, vit och avsvalnad maräng.

  16. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa på din tarte. Dekorera med färska örter och pudra över florsocker.