








Rabarbertarte med maräng och kardemummabotten
En himmelsk rabarbertarte med maräng och kardemummabotten – en perfekt kombination av sött och syrligt! Den frasiga botten har en ljuvlig smak av kardemumma som möter en len och syrlig rabarberkräm, toppad med fluffig, gyllenbränd maräng.
Den här tarten påminner om den klassiska citron- och marängpajen eller en key lime pie, men med en nordisk twist där rabarberns friska syra står i centrum. Perfekt som dessert till sommarens middagar, festliga tillfällen eller när du bara vill unna dig något extra gott.
INFORMATION:
Antal: 8-10 portioner
Grader: 175 °C varmluft
Tid: 1,5 timme + 4 timmar i kyl
En himmelsk rabarbertarte med maräng och kardemummabotten – en perfekt kombination av sött och syrligt! Den frasiga botten har en ljuvlig smak av kardemumma som möter en len och syrlig rabarberkräm, toppad med fluffig, gyllenbränd maräng.
Den här tarten påminner om den klassiska citron- och marängpajen eller en key lime pie, men med en nordisk twist där rabarberns friska syra står i centrum. Perfekt som dessert till sommarens middagar, festliga tillfällen eller när du bara vill unna dig något extra gott.
INFORMATION:
Antal: 8-10 portioner
Grader: 175 °C varmluft
Tid: 1,5 timme + 4 timmar i kyl
En himmelsk rabarbertarte med maräng och kardemummabotten – en perfekt kombination av sött och syrligt! Den frasiga botten har en ljuvlig smak av kardemumma som möter en len och syrlig rabarberkräm, toppad med fluffig, gyllenbränd maräng.
Den här tarten påminner om den klassiska citron- och marängpajen eller en key lime pie, men med en nordisk twist där rabarberns friska syra står i centrum. Perfekt som dessert till sommarens middagar, festliga tillfällen eller när du bara vill unna dig något extra gott.
INFORMATION:
Antal: 8-10 portioner
Grader: 175 °C varmluft
Tid: 1,5 timme + 4 timmar i kyl
Ingredienser:
Pajskal med kardemumma
125 g rumsvarmt smör
3 1⁄2 - 4 dl vetemjöl
1⁄2 dl strösocker
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 msk vatten
Citron & rabarberfyllning
4 gelatinblad
600 g färsk rabarber
2 1⁄2 dl strösocker
2 ekologiska citroner, saften
1 vanlijstång
3 äggulor
50 g rumsvarmt smör
Italiensk maräng
2 1⁄2 dl strösocker
1⁄2 dl vatten
3 äggvitor
Gör så här:
Pajskal: Lägg i smör, vetemjöl, strösocker, kardemumma och vatten i en skål. Arbeta snabbt ihop till en smulig massa.
Häll upp degsmulet på ett lätt mjölat bakbord och arbeta ihop till en deg. Platta till något och klä en form som är 22 cm i diameter. Skär rent kanterna och nagga botten med en gaffel.
Plasta bottnen och ställ i frysen i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Grädda skalet mitt i ugnen i 10–12 minuter till gyllene färg. Ta ut och låt svalna helt.
Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden du gör fyllningen.
Skär rabarbern i 1 cm breda bitar. Lägg rabarber, strösocker, citronsaft och en delad och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Koka upp och låt sjuda till rabarbern faller isär.
Ta ur vanlijstången och ta kastrullen från plattan. Mixa rabarbern med hjälp av en stavmixer till en fin pure. Häll över purén i en skål och ställ i kallt vattenbad för att kyla ner purén till rumstemperatur.
Fördela äggulorna från äggvitorna. Spara äggvitorna till marängen.
Rör ner en äggula i taget i rabarber purén under tiden du vispar för hand. Häll tillbaka purén i kastrullen och värm upp till 60 grader. Får inte koka, för du kan det spricka.
Ta kastrullen från plattan, krama ur gelatinbladen och tillsätt dessa i den varma purén. Rör om och häll i fyllningen i pajskalet.
Låt svalna något i rumstemperatur, plasta och ställ i kylen i minst 4 timmar för att
sätta sig helt.
Maräng och montering: Lägg strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp till en sockerlag som är 120 grader, när gradantalet är 110 grader så börjar du vispa äggvitorna till ett hårt skum.
När sockerlagen är 120 grader ringla då i äggskummet med en tunn stråle under konstant vispning.
Vispa till en fluffig, vit och avsvalnad maräng.
Lägg marängen i en spritspåse och spritsa på din tarte. Dekorera med färska örter och pudra över florsocker.