





Vaniljgrottor
Älskar du vaniljhjärtan men har ont om tid? Då är vaniljgrottor den perfekta lösningen! Dessa läckra kakor erbjuder den klassiska krämiga vaniljsmaken från vaniljkrämen, detta i en enkel mördeg, utan behov av speciella formar. Funkar i små pappersformar eller i en minimuffinsplåt. Imponera på familj och vänner med dessa goda och lättbakade kakor!
INFORMATION:
Antal: 12-15 stycken
Grader: 175 °C varmluft
Tid: 60 minuter + kylning
Älskar du vaniljhjärtan men har ont om tid? Då är vaniljgrottor den perfekta lösningen! Dessa läckra kakor erbjuder den klassiska krämiga vaniljsmaken från vaniljkrämen, detta i en enkel mördeg, utan behov av speciella formar. Funkar i små pappersformar eller i en minimuffinsplåt. Imponera på familj och vänner med dessa goda och lättbakade kakor!
INFORMATION:
Antal: 12-15 stycken
Grader: 175 °C varmluft
Tid: 60 minuter + kylning
Älskar du vaniljhjärtan men har ont om tid? Då är vaniljgrottor den perfekta lösningen! Dessa läckra kakor erbjuder den klassiska krämiga vaniljsmaken från vaniljkrämen, detta i en enkel mördeg, utan behov av speciella formar. Funkar i små pappersformar eller i en minimuffinsplåt. Imponera på familj och vänner med dessa goda och lättbakade kakor!
INFORMATION:
Antal: 12-15 stycken
Grader: 175 °C varmluft
Tid: 60 minuter + kylning
Ingredienser:
Mördeg
200 g kallt smör
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
0,5 msk vatten
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Vaniljkräm
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 tsk vaniljpaste (eller 1 vaniljstång)
3 äggulor
0,75 dl strösocker
2,5 msk majsstärkelse
20 g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Skär smöret i kuber och lägg i en matberedare.
Tillsätt de torra ingredienserna: strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Mixa snabbt tills blandningen blir smulig.
Häll ut den smuliga massan på ett bakbord och arbeta snabbt ihop den till en deg med händerna.
Lägg degen i en plastpåse, platta till den och lägg den i kylen i ca 30 minuter.
Gör Vaniljkräm: Värm mjölk, grädde och vanilj i en kastrull på medelvärme.
Blanda äggulor, strösocker och majsstärkelse i en skål.
Häll den varma mjölkblandningen långsamt i äggblandningen under konstant omrörning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen.
Värm på låg till medelvärme under ständig omrörning. Se till att det inte kokar! Värm tills krämen blir tjock och du ser spår av vispen.
Tillsätt smöret och rör om tills det smält.
Häll krämen i en skål och täck med plastfolie så att folien ligger direkt mot krämen för att förhindra kondens.
Låt svalna helt i kylen.
Montering: Ta ut mördegen från kylen och rulla den till bollar.
Lägg bollarna i formar.
Tryck ett hål i mitten av varje boll och spritsa i vaniljkrämen. Du kan även fylla några med hallonsylt om du vill.
Grädda kakorna i mitten av ugnen tills de blir gyllenbruna. För normalstora kakor tar det cirka 10–12 minuter, men tiden kan variera beroende på storlek.
Låt kakorna svalna helt innan du knackar ut dem från sina formar.
Pudra eventuellt florsocker över kakorna innan servering.