


Saftiga kanelbullar
Finns det något bättre än doften av nybakade kanelbullar som sprider sig i hela hemmet? Det här receptet är perfekt för dig som vill baka riktigt saftiga kanelbullar – precis som hos mormor. Här delar jag med mig av alla mina bästa tips för att få bullarna fluffiga och fyllda med kärlek. Oavsett om du bakar till en fika med vänner eller vill ha något gott till helgmyset, så kommer de här kanelbullarna att bli en succé!
INFORMATION:
Antal: ca 30-35 bullar
Grader: Första 210 grader °C varmluft
Tid: 3,5 timmar
Finns det något bättre än doften av nybakade kanelbullar som sprider sig i hela hemmet? Det här receptet är perfekt för dig som vill baka riktigt saftiga kanelbullar – precis som hos mormor. Här delar jag med mig av alla mina bästa tips för att få bullarna fluffiga och fyllda med kärlek. Oavsett om du bakar till en fika med vänner eller vill ha något gott till helgmyset, så kommer de här kanelbullarna att bli en succé!
INFORMATION:
Antal: ca 30-35 bullar
Grader: Första 210 grader °C varmluft
Tid: 3,5 timmar
Finns det något bättre än doften av nybakade kanelbullar som sprider sig i hela hemmet? Det här receptet är perfekt för dig som vill baka riktigt saftiga kanelbullar – precis som hos mormor. Här delar jag med mig av alla mina bästa tips för att få bullarna fluffiga och fyllda med kärlek. Oavsett om du bakar till en fika med vänner eller vill ha något gott till helgmyset, så kommer de här kanelbullarna att bli en succé!
INFORMATION:
Antal: ca 30-35 bullar
Grader: Första 210 grader °C varmluft
Tid: 3,5 timmar
Ingredienser:
Vetedeg
50 g jäst
4 dl standardmjölk, kall
1 dl vispgrädde, kall
0,75 dl ljust muscovadosocker
0,5 dl honung
1 ägg
1 msk malen kardemumma
0,5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
14-15 dl vetemjöl
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
2 msk malen kanel
1 dl farinsocker (mjukt)
1 msk sirap, gärna mörk
1 tsk vetemjöl
Sockerlag
2 dl vatten
1 dl strösocker
Toppning
1 ägg, uppvispat
pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk samt grädde och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt ljust muscovadosocker, honung, ägg, mald kardemumma och salt i skålen samt två tredjedelar av vetemjölet.
Arbeta degen på medelhastighet och tillsätt det resterande mjölet lite i taget. Arbeta degen i 5 minuter. Använd gärna en köksassistent eller elvisp med degkrokar. Spara lite mjöl till utbakningen.
Klicka i smöret och arbeta degen i ca 5-8 minuter tills den är elastisk och släpper från kanterna.
Täck bunken med plastfolie och lägg över en bakduk. Låt degen jäsa i rumsvärme i ca 1,5 timme.
Fyllningen: Rör ihop smör, kanel, mjukt farinsocker, sirap och vetemjöl.
Sockerlag: Koka upp vatten och strösocker i en kastrull tills sockerkristallerna försvunnit/smält. Dra bort från plattan och låt svalna helt.
Baka ut: Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock rektangulär platta.
Bred ut ett jämnt lager med fyllning.
Vik över en tredjedel av degen till mitten och sedan den andra tredjedelen av degen över den förra.
Kavla lite lätt ovan på degen.
Dela degen i 2 cm breda remsor. Snurra varje remsa och forma till en snurra eller valfri form.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa i 45 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 210 grader varmluft.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Tillsätt gärna en liten nypa salt i ägget så är det lättare att pensla bullarna.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 6-8 minuter.
Ta ut bullarna och pensla direkt med sockerlagen och strö över pärlsocker. Låt svalna på galler under bakduk.