Saffranskaka med apelsin och kokos

0,00 kr

Det här är som en julig variant av Silviakaka. En saftig saffranskaka med rivet apelsinskal i glasyren som gör den frisk i smaken. Kakan toppas med den krämiga glasyren och ett generöst lager kokos som smälter in och ger den där nostalgiska känslan av Silviakaka vi älskar till jul.

Jag bakar den i långpanna när många ska fika men den passar lika bra på ett glöggmingel eller som en mjuk kaka till julbordets desserter. Kombinationen av saffran, apelsin och kokos gör den till något alldeles eget. En enkel och magiskt god kaka som snabbt blivit en ny favorit hemma hos mig.

INFORMATION:

  • Antal: 12-16 bitar

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 2 timmar + kylning

Det här är som en julig variant av Silviakaka. En saftig saffranskaka med rivet apelsinskal i glasyren som gör den frisk i smaken. Kakan toppas med den krämiga glasyren och ett generöst lager kokos som smälter in och ger den där nostalgiska känslan av Silviakaka vi älskar till jul.

Jag bakar den i långpanna när många ska fika men den passar lika bra på ett glöggmingel eller som en mjuk kaka till julbordets desserter. Kombinationen av saffran, apelsin och kokos gör den till något alldeles eget. En enkel och magiskt god kaka som snabbt blivit en ny favorit hemma hos mig.

INFORMATION:

  • Antal: 12-16 bitar

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 2 timmar + kylning

Ingredienser:

Kaka

  • 150 g smör

  • 2 påsar saffran

  • 1 dl mjölk

  • 4 ägg

  • 3 dl strösocker

  • 3 ½ dl vetemjöl

  • 2 dl havregryn

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 krm salt

Apelsinglasyr

  • 200 g smör

  • 3 dl florsocker

  • 1 msk vaniljsocker

  • Rivet skal av 2 ekologiska apelsiner

  • 3 äggulor

Topping

  • 1–2 dl kokosflingor

Gör så här:

Kaka

  1. Sätt ugnen på 175 °C varmluft.

  2. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt saffran och mjölk. Låt svalna.

  3. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt.

  4. Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt i en separat skål.

  5. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten.

  6. Tillsätt den avsvalnade saffransvätskan och rör till en jämn smet.

  7. Klä en ugnsform (ca 33 × 22 cm) med bakplåtspapper.

  8. Häll i smeten och grädda näst längst ner i ugnen i ca 25–30 minuter – känn med en sticka, den ska komma ut torr.

  9. Låt kakan svalna helt i formen.

  10. Gör små hål i kakan med skaftet på en slickepott, ca 1 cm djupa – det gör att glasyren rinner ner och saftar till kakan.

Apelsinglasyr

  1. Smält smöret i en kastrull.

  2. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och rivet apelsinskal.

  3. Låt blandningen svalna helt.

  4. Rör ner en äggula i taget, och vispa till en jämn, krämig glasyr.

Montering

  1. Häll glasyren jämnt över den svalnade kakan.

  2. Strö över kokosflingor.

  3. Ställ kakan i kylen tills glasyren har stelnat.

  4. Skär i rutor och servera!