Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3
Årets julkaka 2025 - Grottor med pepparkakskola
Om du frågar mig så är det här årets julkaka 2025. Spröda små mördegskakor fyllda med en len kola som smakar precis som pepparkaka. Det är en sån där kombination som känns självklar när man väl smakat den, men ändå lite överraskande första gången.
De är enkla att baka och ser så fina ut på kakfatet. Kolafyllningen rör jag ihop med kryddor som kanel, kardemumma, ingefära och nejlika och låter den sjunka ner i kakans lilla grop. Det blir sött, kryddigt och lite knäckigt på samma gång.
En ny favorit bland mina julkakor och en sån där liten kaka man gärna gör dubbel sats av direkt. Försvinnande goda och ett roligt sätt att ge klassiska grottor en julig twist.
Ett samarbete med baka.se
INFORMATION:
Antal: 12-15 st
Grader: 200°C varmluft kakor & 122°C för kolan
Tid: ca 2 timmar
Om du frågar mig så är det här årets julkaka 2025. Spröda små mördegskakor fyllda med en len kola som smakar precis som pepparkaka. Det är en sån där kombination som känns självklar när man väl smakat den, men ändå lite överraskande första gången.
De är enkla att baka och ser så fina ut på kakfatet. Kolafyllningen rör jag ihop med kryddor som kanel, kardemumma, ingefära och nejlika och låter den sjunka ner i kakans lilla grop. Det blir sött, kryddigt och lite knäckigt på samma gång.
En ny favorit bland mina julkakor och en sån där liten kaka man gärna gör dubbel sats av direkt. Försvinnande goda och ett roligt sätt att ge klassiska grottor en julig twist.
Ett samarbete med baka.se
INFORMATION:
Antal: 12-15 st
Grader: 200°C varmluft kakor & 122°C för kolan
Tid: ca 2 timmar
Ingredienser:
Mördeg
200 g kallt smör
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk Dr. Oetker Bakpulver
1 msk Dr. Oetker Vaniljsocker
Pepparkakskola
100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 msk Dr Oetker Flytande Glykos
Pepparkakskrydda
1,5 tsk Dr Oetker Ceylon Kanel
1 tsk Dr Oetker Mald Kardemumma
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald nejlika
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C varmluft.
Skär kallt smör i kuber och lägg i matberedare.
Tillsätt socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Mixa snabbt till smulor.
Arbeta snabbt ihop degen för hand och kyl 30 minuter.
Rulla små bollar och lägg i små formar eller minimuffinsplåt.
Grädda 12-15 minuter tills gyllene.
Tryck ner en grop i varje kaka direkt ur ugnen och låt svalna helt.
Smält smöret till kolan (bryn lätt för extra smak). Låt svalna.
Tillsätt grädde, socker, sirap, glykos och pepparkakskryddor.
Koka tills 122°C (ca 10 min). Rör ibland.
Låt svalna något och fyll grottorna med mjuk kola.
Låt sätta sig och pudra med vaniljsocker och strö över flingsalt innan servering.