Saftig rabarberkaka med tosca
Den här rabarberkakan är allt jag älskar med våren och sommaren – söt, syrlig och alldeles oemotståndlig. Den saftiga rabarbern gömmer sig under ett knäckigt toscatäcke och serveras med en len vaniljmascarpone som nästan smakar som mjukglass... så gott att jag drömmer om att ha den på menyn om jag någon gång öppnar mitt lilla café! En riktig trädgårdskaka som passar lika bra till en solig fikastund som till en festligare bjudning. Här hittar du mitt recept på en klassisk rabarberkaka som är enkel och går snabbt att göra med en liten twist – en kaka du kommer vilja baka om och om igen.
INFORMATION:
Antal: 8-10 bitar
Grader: 175 °C och 200°C varmluft
Tid: 1 - 1,5 timme
Den här rabarberkakan är allt jag älskar med våren och sommaren – söt, syrlig och alldeles oemotståndlig. Den saftiga rabarbern gömmer sig under ett knäckigt toscatäcke och serveras med en len vaniljmascarpone som nästan smakar som mjukglass... så gott att jag drömmer om att ha den på menyn om jag någon gång öppnar mitt lilla café! En riktig trädgårdskaka som passar lika bra till en solig fikastund som till en festligare bjudning. Här hittar du mitt recept på en klassisk rabarberkaka som är enkel och går snabbt att göra med en liten twist – en kaka du kommer vilja baka om och om igen.
INFORMATION:
Antal: 8-10 bitar
Grader: 175 °C och 200°C varmluft
Tid: 1 - 1,5 timme
Den här rabarberkakan är allt jag älskar med våren och sommaren – söt, syrlig och alldeles oemotståndlig. Den saftiga rabarbern gömmer sig under ett knäckigt toscatäcke och serveras med en len vaniljmascarpone som nästan smakar som mjukglass... så gott att jag drömmer om att ha den på menyn om jag någon gång öppnar mitt lilla café! En riktig trädgårdskaka som passar lika bra till en solig fikastund som till en festligare bjudning. Här hittar du mitt recept på en klassisk rabarberkaka som är enkel och går snabbt att göra med en liten twist – en kaka du kommer vilja baka om och om igen.
INFORMATION:
Antal: 8-10 bitar
Grader: 175 °C och 200°C varmluft
Tid: 1 - 1,5 timme
Ingredienser:
Kaka:
150 g smör (smält)
2,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Rivet skal och saft från 1 citron
1 tsk mortlade kardemummakärnor
3 ägg
2 medelstora stjälkar rabarber
Toscatäcke:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
Ca 100 g mandelspån
Vaniljmascarpone:
3 dl vispgrädde
1 burk mascarpone
1 msk florsocker
1 tsk vaniljpasta
Dekoration (valfritt):
Florsocker
Citronmeliss
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smält smöret och låt det svalna något.
Blanda ihop smöret med socker, mjöl, havregryn, vaniljsocker, bakpulver, citronskal, citronsaft och kardemumma.
Tillsätt äggen, ett i taget. Rör om mellan varje ägg.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (ca 22 cm). Smörj kanterna.
Obs! Om du använder en större form blir kakan lägre och behöver kortare gräddningstid.
Skär rabarbern i bitar (1–2 cm).
Häll hälften av smeten i formen. Lägg på rabarbern. Häll på resten av smeten.
Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter.
Under tiden gör du toscatäcket:
Lägg smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull.
Värm på låg värme och rör tills smeten tjocknar.
Ta bort från plattan och rör ner mandelspånen.
Ta ut kakan ur ugnen. Bred toscasmeten ovanpå.
Höj värmen till 200 grader varmluft. Grädda kakan i ca 15 minuter till, tills ytan är gyllene.
Gör vaniljmascarponen: Vispa grädde, mascarpone, florsocker och vaniljpasta till en krämig smet.
Servera kakan med vaniljmascarpone vid sidan av.
Pudra över lite florsocker och dekorera gärna med citronmeliss.