


Rabarbergalette med mandel
Fyll ditt kök med ljuvliga dofter och skapa en rustik och vacker dessert med detta recept på rabarbergalette. Med en smörig och krispig pajdeg, en härlig mandelkräm med kardemumma och den fräscha rabarbern får du en perfekt balans av sött och syrligt. Denna galette är perfekt för alla tillfällen och ger en hemtrevlig känsla som kommer att få alla att känna sig välkomna! Baka, njut och servera gärna med en klick vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde.
INFORMATION:
Antal: 8-10 portioner
175 °C varmluft
Tid: 2 timmar
Fyll ditt kök med ljuvliga dofter och skapa en rustik och vacker dessert med detta recept på rabarbergalette. Med en smörig och krispig pajdeg, en härlig mandelkräm med kardemumma och den fräscha rabarbern får du en perfekt balans av sött och syrligt. Denna galette är perfekt för alla tillfällen och ger en hemtrevlig känsla som kommer att få alla att känna sig välkomna! Baka, njut och servera gärna med en klick vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde.
INFORMATION:
Antal: 8-10 portioner
175 °C varmluft
Tid: 2 timmar
Fyll ditt kök med ljuvliga dofter och skapa en rustik och vacker dessert med detta recept på rabarbergalette. Med en smörig och krispig pajdeg, en härlig mandelkräm med kardemumma och den fräscha rabarbern får du en perfekt balans av sött och syrligt. Denna galette är perfekt för alla tillfällen och ger en hemtrevlig känsla som kommer att få alla att känna sig välkomna! Baka, njut och servera gärna med en klick vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde.
INFORMATION:
Antal: 8-10 portioner
175 °C varmluft
Tid: 2 timmar
Ingredienser:
Pajdeg:
175 g kallt smör (tärnat)
3 ½ dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 krm salt
3 msk kallt vatten
Mandelkräm med kardemumma:
200 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
1 äggula
2 msk strösocker
½ dl vetemjöl
1 tesked mortlade kardemummakärnor
Fyllning:
500 – 600 g rabarber
1 uppvispat ägg
2 msk rörsocker
1 ½ dl mandelflarn
Gör så här:
Pajdeg:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Montera assistenten med vispskål och mördegsvispar. Tillsätt kallt tärnat smör, vetemjöl, florsocker, salt och kallt vatten. Mixa snabbt ihop till en smulig massa (ca 5 minuter).
Häll upp degen på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg för hand.
Plasta in degen och lägg den i kylen i minst 30 minuter.
Mandelkräm med kardemumma:
Montera assistenten med vispskål och ballongvispar. Riv mandelmassan och lägg den i en skål.
Tillsätt rumsvarmt smör, äggula, strösocker, vetemjöl och mortlade kardemummakärnor. Vispa ihop till en klumpfri kräm, ca 5 minuter på medelhög hastighet.
Montering:
Skiva rabarbern i valfri form. Ett tips är att lägga ut det mönster du önskar på bakbordet eller ett bakplåtspapper innan du lägger det på galetten. Våga vara kreativ och skapa ditt mönster.
Ta ut pajdegen och lägg den mellan två bakplåtspapper. Kavla degen till en tunn platta och dra bort ett av bakplåtspappren.
Bred på mandelkrämen med kardemumma på pajdegen, men behåll cirka 5 cm i ytterkant.
Lägg rabarbern i ditt önskade mönster ovanpå mandelkrämen.
Vik över pajdegen och pensla kanten med ett uppvispat ägg. Strö över rörsocker och mandelflarn.
Grädda galetten näst längst ner i ugnen i 25–30 minuter, eller tills kanterna är gyllenbruna och rabarbern mjuk.