Rabarberbullar med vanlijkräm
Det här receptet är nog min optimala favoritbulle – allt gott på en gång! Den mjuka kardemummabullen, den lena vaniljkrämen och den friska, syrliga rabarbern gör varje tugga till en smakupplevelse. Det är en lite mer avancerad bullrecept än de vanliga, men jag lovar att det är så värt det!
Om du inte vill koka rabarbern, kan du istället använda rå rabarber för en extra syrlig twist. Skala den lätt och dela i mindre bitar – resultatet blir lika härligt men med en syrligare smak! Oavsett vilken version du väljer, kommer dessa bullar bli en ny favorit till fikastunden.
Så, välj gärna detta recept när du vill imponera på både dig själv och dina nära och kära. Följ med i de härliga stegen, och du kommer få bullar som är en riktig smakexplosion och en sommarbulle som heter duga.
INFORMATION:
Antal: ca 30-35 bullar
Grader: Första 210 grader °C varmluft
Tid: 3,5 timmar
Det här receptet är nog min optimala favoritbulle – allt gott på en gång! Den mjuka kardemummabullen, den lena vaniljkrämen och den friska, syrliga rabarbern gör varje tugga till en smakupplevelse. Det är en lite mer avancerad bullrecept än de vanliga, men jag lovar att det är så värt det!
Om du inte vill koka rabarbern, kan du istället använda rå rabarber för en extra syrlig twist. Skala den lätt och dela i mindre bitar – resultatet blir lika härligt men med en syrligare smak! Oavsett vilken version du väljer, kommer dessa bullar bli en ny favorit till fikastunden.
Så, välj gärna detta recept när du vill imponera på både dig själv och dina nära och kära. Följ med i de härliga stegen, och du kommer få bullar som är en riktig smakexplosion och en sommarbulle som heter duga.
INFORMATION:
Antal: ca 30-35 bullar
Grader: Första 210 grader °C varmluft
Tid: 3,5 timmar
Det här receptet är nog min optimala favoritbulle – allt gott på en gång! Den mjuka kardemummabullen, den lena vaniljkrämen och den friska, syrliga rabarbern gör varje tugga till en smakupplevelse. Det är en lite mer avancerad bullrecept än de vanliga, men jag lovar att det är så värt det!
Om du inte vill koka rabarbern, kan du istället använda rå rabarber för en extra syrlig twist. Skala den lätt och dela i mindre bitar – resultatet blir lika härligt men med en syrligare smak! Oavsett vilken version du väljer, kommer dessa bullar bli en ny favorit till fikastunden.
Så, välj gärna detta recept när du vill imponera på både dig själv och dina nära och kära. Följ med i de härliga stegen, och du kommer få bullar som är en riktig smakexplosion och en sommarbulle som heter duga.
INFORMATION:
Antal: ca 30-35 bullar
Grader: Första 210 grader °C varmluft
Tid: 3,5 timmar
Ingredienser:
Vetedeg
5 dl standardmjölk
½ tsk salt
1,5 dl vit sirap
15–16 dl vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt
Kardemummafyllning
200 g smör, rumsvarmt
1 dl farinsocker, mjukt
2 msk nymalda kardemummakärnor
0,5 msk vetemjöl
Vaniljkräm
3 äggulor
2 msk majsstärkelse
0,75 dl strösocker
2 dl standardmjölk
½ dl grädde
1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
25 g smör, rumsvarmt
Inkokt rabarber
2 dl vatten
2 dl strösocker
3–4 stjälkar rabarber (medelstora)
Utbakning
Uppvispat ägg (för pensling)
Topping: Strösocker och mortlad kardemumma
Gör så här:
Vetedeg: Smula ner jästen i en skål eller bunke.
Värm mjölken i en kastrull till 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
Blanda ner ägg, salt, sirap och tre fjärdedelar av mjölet.
Arbeta ihop till en deg med en köksassistent eller elvisp med degkrokar.
Tillsätt resten av mjölet lite i taget och arbeta degen i 5 minuter.
Klicka i smöret och arbeta degen i ytterligare 10 minuter.
Täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt degen jäsa i 45 minuter.
Kardemummafyllning: Rör ihop smör, farinsocker, nymalda kardemummakärnor och vetemjöl till fyllningen.
Vaniljkräm: Blanda ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker för hand i en skål.
Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
Häll den varma gräddmjölken med vanilj i ägguleblandningen. Rör om hela tiden och häll snabbt tillbaka i kastrullen.
Värm på låg till medelvärme, rör hela tiden tills krämen tjocknat (krämen får inte koka, då blir det äggröra).
När krämen tjocknat, ta av från värmen och tillsätt smöret.
Häll krämen i en skål, plasta så att plasten ligger på krämen och låt svalna helt i kylen.
Inkokt rabarber: Koka upp lika delar vatten och socker till en sockerlag.
Dela rabarbern i 2 cm bitar. Lägg i lagen och låt dra i cirka 10 minuter tills de blivit mjuka men ändå har lite motstånd. Ta upp och låt rinna av.
Spara lagen till efter bullarna är gräddade.
Lägg upp degen på en lätt mjölad köksbänk och kavla ut den till en rektangel, cirka 1 cm tjock.
Bred på kardemummakryddningen på degen.
Vik över halva degen mot dig från långsidan och kavla lätt på den för att fästa delarna.
Dela degen i 2 cm breda remsor. Tvinna varje remsa till en snurra.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under en kökshandduk i 45 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, tryck en liten grop i varje bulle och spritsa lite vaniljkräm.
Lägg några bitar rabarber på varje bulle, ovanpå vaniljkrämen.
Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter.
Ta ut bullarna och pensla direkt kanterna med sockerlagen. Strö över strösocker och mortlad kardemumma.