Perfekta cookies med brynt smör och mandel

0,00 kr

Det här är mina perfekta cookies. Mjuka och sega inuti, lite knäckiga på toppen och fulla av smak från brynt smör och rostade mandlar. Jag har bakat dem otaliga gånger och varje gång tänker jag samma sak. Det enkla blir magiskt gott när man bara vet hur.

Min hemlighet är att forma stora bollar som inte är helt runda. Jag trycker gärna till dem lite med fingrarna så de får en ojämn form. Sedan åker de in i frysen en stund innan gräddning. Det gör att de flyter ut precis lagom i ugnen, får en mjuk mitt och en krispig yta som spricker sådär härligt oregelbundet.

När kakorna kommer ut ur ugnen tar jag ibland ett glas och rullar försiktigt runt varje kaka för att få en jämnare kant. Det är inget måste men det gör dem extra fina utan att ta bort den hembakade känslan.

De här kakorna smakar brynt smör, nötter och precis rätt mängd sötma. Enkla att baka men känns som något riktigt speciellt.

Ett samarbete med www.baka.se

Mina bästa för att lyckas med perfekta cookies:

  1. Brynt smör för smak – ger en nötig och karamellton.

  2. Mer farinsocker än strösocker – binder fukt och gör kakorna sega.

  3. Extra äggula – gör cookies mer sega i mitten.

  4. Maizena i degen – ger mjukare och tjockare kakor som inte flyter ut lika lätt.

  5. Stora degbollar (70–80 g styck) – höjden gör att mitten stannar seg och de ojämna bollar göra att kakorna blir karaktäristiska som cookies är.

  6. Frys degen innan gräddning – kakorna håller formen bättre, blir högre och får den där rustika spruckna ytan.

  7. Grädda kort tid i hög värme – kanterna sätter sig snabbt medan mitten förblir mjuk.

INFORMATION:

  • Antal: 8 stora cookies eller 12 mindre

  • Grader: 200°C varmluft

  • Tid: ca 2,5 timmar

Det här är mina perfekta cookies. Mjuka och sega inuti, lite knäckiga på toppen och fulla av smak från brynt smör och rostade mandlar. Jag har bakat dem otaliga gånger och varje gång tänker jag samma sak. Det enkla blir magiskt gott när man bara vet hur.

Min hemlighet är att forma stora bollar som inte är helt runda. Jag trycker gärna till dem lite med fingrarna så de får en ojämn form. Sedan åker de in i frysen en stund innan gräddning. Det gör att de flyter ut precis lagom i ugnen, får en mjuk mitt och en krispig yta som spricker sådär härligt oregelbundet.

När kakorna kommer ut ur ugnen tar jag ibland ett glas och rullar försiktigt runt varje kaka för att få en jämnare kant. Det är inget måste men det gör dem extra fina utan att ta bort den hembakade känslan.

De här kakorna smakar brynt smör, nötter och precis rätt mängd sötma. Enkla att baka men känns som något riktigt speciellt.

Ett samarbete med www.baka.se

Mina bästa för att lyckas med perfekta cookies:

  1. Brynt smör för smak – ger en nötig och karamellton.

  2. Mer farinsocker än strösocker – binder fukt och gör kakorna sega.

  3. Extra äggula – gör cookies mer sega i mitten.

  4. Maizena i degen – ger mjukare och tjockare kakor som inte flyter ut lika lätt.

  5. Stora degbollar (70–80 g styck) – höjden gör att mitten stannar seg och de ojämna bollar göra att kakorna blir karaktäristiska som cookies är.

  6. Frys degen innan gräddning – kakorna håller formen bättre, blir högre och får den där rustika spruckna ytan.

  7. Grädda kort tid i hög värme – kanterna sätter sig snabbt medan mitten förblir mjuk.

INFORMATION:

  • Antal: 8 stora cookies eller 12 mindre

  • Grader: 200°C varmluft

  • Tid: ca 2,5 timmar

Ingredienser:

  • 175 g smör

  • 2 dl farinsocker

  • 1 dl strösocker

  • 1 ägg + 1 extra äggula

  • 1 tsk Dr Oetker vaniljsocker

  • 3 ½ dl vetemjöl

  • 1 msk maizena

  • 0,5 tsk Dr Oetker bikarbonat

  • 1 krm salt

  • 100 g Dr Oetker mandelsplitter

  • Flingsalt efter gräddning

Gör så här:

  1. Brynt smör: Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Låt det bubbla tills det doftar nötigt och får gyllenbrun färg (”brynt”). Ta av från värmen, låt svalna och ställ i kylen så det stelnar något, minst 60 minuter. Smöret ska inte bli hårt utan bli som rumsvarm konsistens. 

  2. Vispa ihop brynt smör, farin och strösocker tills det är lite krämigt med elvisp.

  3. Tillsätt ägg + extra äggula och vaniljsocker. Rör ihop för hand.

  4. Blanda mjöl, maizena, bikarbonat, salt och mandelsplitter i en skål och vänd ner i smeten.

  5. Forma till 8 lika stora stora bollar (ca 70-80 g/st) behöver inte vara runda utan gärna ojämna bollar.

  6. Frys minst 1 timme (eller över natten för bästa fudgy resultat).

  7. Grädda direkt från frysen i 200 grader varmluft, 12 min. Kanterna ska vara gyllene men mitten se lite ogräddad ut.

  8. Använd ett glas eller en kopp för att forma till extra runda cookies.

  9. Strö över flingsalt direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt svalna 10 min på plåten innan du flyttar dem.