Påsktårta med vit kladdkaka, hallon och mango

0,00 kr

Jag säger bara WOW! Detta är nog det godasteoch kanske det vackraste jag bakat på länge.  Nu får jag äntligen dela receptet på denna påsktårta med vit kladdkaka med lime, len hallonpannacotta, solgul mangospegel och krispiga torkade ananasblommor! 

Det bästa? Den är superenkel att göra! Jag älskar att baka bakverk som ser mer avancerade ut än vad de faktiskt är – och den här tårtan är just det! Lager på lager med kylning mellan varje steg, inga krångliga moment, bara ren bakglädje.

Detta receptet är skapat tillsammans med Coop Sverige.

INFORMATION:

  • Antal: 10 portioner

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1 timme + ca 4 timmar kylning

Lägg i kundvagnen

Jag säger bara WOW! Detta är nog det godasteoch kanske det vackraste jag bakat på länge.  Nu får jag äntligen dela receptet på denna påsktårta med vit kladdkaka med lime, len hallonpannacotta, solgul mangospegel och krispiga torkade ananasblommor! 

Det bästa? Den är superenkel att göra! Jag älskar att baka bakverk som ser mer avancerade ut än vad de faktiskt är – och den här tårtan är just det! Lager på lager med kylning mellan varje steg, inga krångliga moment, bara ren bakglädje.

Detta receptet är skapat tillsammans med Coop Sverige.

INFORMATION:

  • Antal: 10 portioner

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1 timme + ca 4 timmar kylning

Jag säger bara WOW! Detta är nog det godasteoch kanske det vackraste jag bakat på länge.  Nu får jag äntligen dela receptet på denna påsktårta med vit kladdkaka med lime, len hallonpannacotta, solgul mangospegel och krispiga torkade ananasblommor! 

Det bästa? Den är superenkel att göra! Jag älskar att baka bakverk som ser mer avancerade ut än vad de faktiskt är – och den här tårtan är just det! Lager på lager med kylning mellan varje steg, inga krångliga moment, bara ren bakglädje.

Detta receptet är skapat tillsammans med Coop Sverige.

INFORMATION:

  • Antal: 10 portioner

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1 timme + ca 4 timmar kylning

Ingredienser:

Vit kladdkaka med lime

  • Smör (till formen)

  • 150 g smör

  • 100 g vita chokladknappar

  • 1,5 dl strösocker

  • 1,5 dl vetemjöl

  • 3 ägg

  • 2 ekologiska limefrukter (skal och saft)

Hallonpannacotta

  • 2 gelatinblad

  • 200 g frysta hallon

  • 3 dl vispgrädde

  • 0,5 dl strösocker

Mangospegel

  • 3 gelatinblad

  • 250 g tinade mangobitar

  • 1 dl limejuice (koncentrerad)

  • 1,5 dl socker

  • 1 dl vatten

Torkade ananasblommor

  • En färsk ananas

Garnering

  • 1 kvist färsk timjan

  • Florsocker

Gör så här:

Vit kladdkaka med lime

  1. Sätt ugnen på 175 °C varmluft.

  2. Smält smöret i en kastrull och ta bort från värmen.

  3. Tillsätt de vita chokladknapparna och rör om tills allt har smält.

  4. Rör ner strösocker och vetemjöl i kastrullen och blanda till en jämn smet.

  5. Knäck i ett ägg i taget och rör om ordentligt mellan varje.

  6. Tvätta limefrukterna noggrant. Riv ner skalet och pressa i saften i smeten. Blanda väl.

  7. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (22 cm i diameter). Smöra kanterna och klä dem med bakplåtspapper.

  8. Häll smeten i formen och grädda på näst nedersta falsen i ugnen i 15–18 minuter. Kakan ska vara gräddad 3–4 cm in från kanten men fortfarande lös i mitten.

  9. Ta ut kakan och låt svalna helt i formen i kylskåp.

Hallonpannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5–10 minuter.

  2. Mät upp hallon, vispgrädde och strösocker i en kastrull.

  3. Koka upp under omrörning och låt sjuda i ca 1 minut.

  4. Ta kastrullen från värmen och sila blandningen i en skål.

  5. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma pannacottan tills de smält helt.

  6. Låt pannacottan svalna till fingervarm temperatur.

  7. Häll försiktigt pannacottan över den kalla kladdkakan.

  8. Ställ in i kylskåp i ca 3 timmar tills pannacottan har stelnat.

Mangospegel

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5–10 minuter.

  2. Lägg mangobitar, limejuice, socker och vatten i en kastrull.

  3. Mixa till en slät puré med stavmixer direkt i kastrullen.

  4. Värm purén försiktigt och ta eventuellt bort skum som bildas vid uppkok.

  5. Sila purén för att få en jämn och slät mangospegel.

  6. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma, silade mangopurén.

  7. Låt mangospegeln svalna till rumstemperatur.

  8. Häll över den stelnade hallonpannacottan och ställ i kyl i några timmar tills mangospegeln har satt sig.

Torkade ananasblommor

  1. Sätt ugnen på 90 °C varmluft.

  2. Skär av toppen och skalet på ananasen.

  3. Ta bort stammen och fröhålen med ett V-format snitt eller en melonkulskopa.

  4. Skiva ananasen lövtunt med en vass kniv eller skärmaskin – ju tunnare, desto bättre.

  5. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.

  6. Torka mitt i ugnen i 75 minuter. Vänd skivorna och torka ytterligare 75 minuter. Håll koll – torktiden kan variera.

  7. När skivorna är torra men fortfarande mjuka, forma dem i muffinsplåt, formar eller glas för att få en blomform.

  8. Låt skivorna svalna helt och stå tills de är genomtorra.

Vaniljgrädde med mascarpone

  1. Vispa vispgrädde, mascarpone, vaniljsocker och florsocker till en fluffig konsistens.

  2. Fyll en spritspåse med valfri tyll med grädden.

Dekorering och montering

  1. Spritsa en krans med vaniljgrädden ovanpå kakan.

  2. Dekorera med torkade ananasblommor och färsk timjan eller andra ätbara örter och blommor.

  3. Pudra över florsocker och avsluta med ett lätt strö av ätbart guldpulver.