Nationaldagstårta med småkakor

0,00 kr

Fira Sveriges nationaldag med en fantastisk nationaldagstårta, fylld med klassiska svenska smaker! Den här tårtan bygger på en Sverigekaka, med en mjuk och saftig sockerkaksbotten fylld med len vaniljsmörkräm. Tårtan täcks med fluffig vispgrädde och dekoreras på ett unikt sätt – med svenska småkakor som hallongrottor, chokladsnittar och brysselkex. En riktig fest för både ögat och smaklökarna!

Denna tårta är perfekt till nationaldagsfirandet, men också en riktigt härlig sommartårta som passar till midsommar, födelsedagar eller fikastunder i solen. Kombinationen av luftig sockerkaka, krämig vaniljfyllning och knapriga småkakor gör den oemotståndlig och otrolig ögonfallande tårta.

Och för dig som älskar småkakor, är detta den ultimata tårtan! Här får du det bästa av två världar – en klassisk tårta och dina favoritsmåkakor i varje tugga.

Sätt på kaffet och fira med en tårta fylld av svensk tradition och somriga smaker!

INFORMATION:

  • Antal: 10 portioner

  • 175 °C varmluft

  • Tid: 2,5 timmar

Köp recept

Fira Sveriges nationaldag med en fantastisk nationaldagstårta, fylld med klassiska svenska smaker! Den här tårtan bygger på en Sverigekaka, med en mjuk och saftig sockerkaksbotten fylld med len vaniljsmörkräm. Tårtan täcks med fluffig vispgrädde och dekoreras på ett unikt sätt – med svenska småkakor som hallongrottor, chokladsnittar och brysselkex. En riktig fest för både ögat och smaklökarna!

Denna tårta är perfekt till nationaldagsfirandet, men också en riktigt härlig sommartårta som passar till midsommar, födelsedagar eller fikastunder i solen. Kombinationen av luftig sockerkaka, krämig vaniljfyllning och knapriga småkakor gör den oemotståndlig och otrolig ögonfallande tårta.

Och för dig som älskar småkakor, är detta den ultimata tårtan! Här får du det bästa av två världar – en klassisk tårta och dina favoritsmåkakor i varje tugga.

Sätt på kaffet och fira med en tårta fylld av svensk tradition och somriga smaker!

INFORMATION:

  • Antal: 10 portioner

  • 175 °C varmluft

  • Tid: 2,5 timmar

Fira Sveriges nationaldag med en fantastisk nationaldagstårta, fylld med klassiska svenska smaker! Den här tårtan bygger på en Sverigekaka, med en mjuk och saftig sockerkaksbotten fylld med len vaniljsmörkräm. Tårtan täcks med fluffig vispgrädde och dekoreras på ett unikt sätt – med svenska småkakor som hallongrottor, chokladsnittar och brysselkex. En riktig fest för både ögat och smaklökarna!

Denna tårta är perfekt till nationaldagsfirandet, men också en riktigt härlig sommartårta som passar till midsommar, födelsedagar eller fikastunder i solen. Kombinationen av luftig sockerkaka, krämig vaniljfyllning och knapriga småkakor gör den oemotståndlig och otrolig ögonfallande tårta.

Och för dig som älskar småkakor, är detta den ultimata tårtan! Här får du det bästa av två världar – en klassisk tårta och dina favoritsmåkakor i varje tugga.

Sätt på kaffet och fira med en tårta fylld av svensk tradition och somriga smaker!

INFORMATION:

  • Antal: 10 portioner

  • 175 °C varmluft

  • Tid: 2,5 timmar

Ingredienser:

Sverigekaka

  • 1,5 dl mjölk

  • 100 g smör (eller margarin)

  • 4 ägg

  • 3 dl strösocker

  • 4 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

Vaniljglasyr

  • 125 g smör

  • 1 dl mjölk

  • 3 msk vaniljsocker (eller 2 tsk vaniljpaste)

Dekoration

  • småkakor, se recept här

  • 5 dl vispgrädde

  • 1 msk strösocker

  • färsk citronmeliss

Gör så här:

Sverigekaka

  1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.

  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform som är 22 cm i diameter och smörj kanterna.

  3. Koka upp mjölken med matfettet, ställ sedan åt sidan.

  4. Vispa ägg och socker pösigt.

  5. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och sikta sedan ner det i äggsmeten. Vänd försiktigt runt smeten för att behålla luftigheten.

  6. Häll i smöret samt mjölken och vänd runt lite till.

  7. Grädda kakan direkt i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter, kontrollera med en provsticka så att kakan är torr.

  8. Låt kakan svalna på galler.

Vaniljglasyr

  1. Smält smöret i en kastrull.

  2. Tillsätt mjölk samt vaniljsocker och låt blandningen svalna tills den är rumsvarm.

Dekoration

  1. Dela kakan i två delar på tjockleken.

  2. Lägg bottnarna med den skurna sidan uppåt och häll fyllningen över bottnarna (dränk bottnarna ordentligt).

  3. Lägg ihop bottnarna med den skurna sidan mot varandra och låt stå i kylen i minst 3 timmar.

  4. Gör valfria småkakor i miniformat.

  5. Vispa grädde luftig och bred ut den i ett jämnt lager så det räcker hela kakan (både kanterna och ovansidan).

  6. Dekorera hela tårtan med småkakorna och pudra över lite florsocker.

  7. Toppa eventuellt med lite citronmeliss.