Mjuk rabarberkaka med havrecrumble
Varför välja mellan paj och mjuk kaka när du kan få det bästa av båda? Det här receptet ger dig en saftig och luftig sockerkaka med en krispig havrecrumble på toppen – en perfekt kombination av mjukt och knaprigt i varje tugga.
Den syrliga rabarbern balanserar sötman och ger en härligt frisk smak, men du kan lika gärna använda andra bär eller frukter som du har hemma. Enkel att baka, ljuvligt god och perfekt att servera med en klick vaniljsås eller lättvispad grädde. En ny fikafavorit som du kommer vilja göra om och om igen!
INFORMATION:
Antal: 8-10 portioner
175 °C varmluft
Tid: 1 timme
Varför välja mellan paj och mjuk kaka när du kan få det bästa av båda? Det här receptet ger dig en saftig och luftig sockerkaka med en krispig havrecrumble på toppen – en perfekt kombination av mjukt och knaprigt i varje tugga.
Den syrliga rabarbern balanserar sötman och ger en härligt frisk smak, men du kan lika gärna använda andra bär eller frukter som du har hemma. Enkel att baka, ljuvligt god och perfekt att servera med en klick vaniljsås eller lättvispad grädde. En ny fikafavorit som du kommer vilja göra om och om igen!
INFORMATION:
Antal: 8-10 portioner
175 °C varmluft
Tid: 1 timme
Varför välja mellan paj och mjuk kaka när du kan få det bästa av båda? Det här receptet ger dig en saftig och luftig sockerkaka med en krispig havrecrumble på toppen – en perfekt kombination av mjukt och knaprigt i varje tugga.
Den syrliga rabarbern balanserar sötman och ger en härligt frisk smak, men du kan lika gärna använda andra bär eller frukter som du har hemma. Enkel att baka, ljuvligt god och perfekt att servera med en klick vaniljsås eller lättvispad grädde. En ny fikafavorit som du kommer vilja göra om och om igen!
INFORMATION:
Antal: 8-10 portioner
175 °C varmluft
Tid: 1 timme
Ingredienser:
Sockerkaka
200 g brynt smör
1 ½ dl mjölk
3 ägg
2 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ msk vaniljsocker
1 tsk mortlad kardemumma
Ca 4 stora rabarberstjälkar
Havrecrumble
50 g rumsvarmt smör
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
1 msk sirap
2 msk strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Bryn smöret till en gyllene färg, ta bort från värmen och tillsätt mjölken. Låt svalna.
Vispa ägg, muscovadosocker och strösocker riktigt luftigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Rör ner i äggsmeten med en slickepott.
Tillsätt det brynta smöret och mjölken, vänd försiktigt till en jämn smet.
Skär rabarbern i lagom stora bitar.
Smöra och bröa en form, ca 24 cm i diameter. Häll i hälften av smeten och lägg på hälften av rabarbern.
Häll över resterande smet och toppa med den sista rabarbern.
Nyp ihop alla ingredienser till havrecrumblen och strö över kakan.
Grädda näst längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Känn efter med en sticka – den ska vara torr.
Servera med vaniljsås!