Mjuk pepparkaka med brynt smörkräm
Det här receptet ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Grundreceptet kommer från en av min pappas vän, och han hade jobbat på bageri som ung och bakade alltid den här mjuka pepparkakan till jul. Det var en sådan kaka som alltid blev uppskattad och jag förstår verkligen varför. Den är så otroligt saftig och full av julkänsla.
Kakan är mjuk och kryddig med klassiska pepparkakssmaker och det är just lingonsylten som gör den extra saftig, tillsammans med filmjölken. Jag har valt att lägga till en brynt smör kräm smakar nötigt och karamelligt och gör hela kakan till något alldeles extra.
Den här kakan passar perfekt till adventsfika, juldessert eller när du bara vill bjuda på något riktigt gott under vinterhalvåret. Den är enkel att baka men känns både festlig och nostalgisk. Servera gärna med extra lingon och ett pudrat lager florsocker för en riktigt vacker julkaka.
INFORMATION:
Antal: ca 10 bitar
Grader: 175 °C varmluft
Tid: ca 2 timmar
Det här receptet ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Grundreceptet kommer från en av min pappas vän, och han hade jobbat på bageri som ung och bakade alltid den här mjuka pepparkakan till jul. Det var en sådan kaka som alltid blev uppskattad och jag förstår verkligen varför. Den är så otroligt saftig och full av julkänsla.
Kakan är mjuk och kryddig med klassiska pepparkakssmaker och det är just lingonsylten som gör den extra saftig, tillsammans med filmjölken. Jag har valt att lägga till en brynt smör kräm smakar nötigt och karamelligt och gör hela kakan till något alldeles extra.
Den här kakan passar perfekt till adventsfika, juldessert eller när du bara vill bjuda på något riktigt gott under vinterhalvåret. Den är enkel att baka men känns både festlig och nostalgisk. Servera gärna med extra lingon och ett pudrat lager florsocker för en riktigt vacker julkaka.
INFORMATION:
Antal: ca 10 bitar
Grader: 175 °C varmluft
Tid: ca 2 timmar
Ingredienser:
Till formen
Smör (till att smörja formen)
Kaka
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
1,5 msk pepparkakskrydda
1 tsk malen kanel
4 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 dl lingonsylt
2 dl filmjölk
Brynt smörkräm
200 g smör, rumsvarmt och brynt
200 g färskost, rumsvarm
2 dl florsocker
1 tsk vaniljpaste (eller vaniljsocker)
Montering & dekoration
Färska eller frysta lingon
Strösocker
Florsocker
Eventuellt små pepparkakor till dekoration
Gör så här:
Mjuk pepparkaka
Sätt ugnen på 175 °C varmluft och smöra en sockerkaksform (minst 1,5 liter).
Smält smöret och låt det svalna något.
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna – pepparkakskrydda, kanel, vetemjöl och bikarbonat – i en skål.
Sikta ner blandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop med en slickepott.
Tillsätt lingonsylt, filmjölk och det smälta smöret. Rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i 35–40 minuter, tills kakan är genomgräddad (stickan ska komma ut torr).
Låt svalna något i formen innan du stjälper upp den. Låt sedan svalna helt.
Brynt smörkräm
Bryn smöret i en kastrull tills det får bärnstensfärg och doftar nötigt.
Låt smöret svalna helt i kylskåp tills det stelnat.
Ta fram och låt smöret bli rumsvarmt igen.
Vispa det brynta smöret fluffigt i cirka 5 minuter.
Tillsätt färskosten lite i taget under fortsatt vispning.
Sikta ner florsocker och smaksätt med vaniljpaste.
Lägg en tredjedel av krämen i en spritspåse till dekoration.
Montering
Dela kakan på mitten.
Bred ut två tredjedelar av krämen mellan bottnarna.
Lägg på den övre delen av kakan och spritsa eller bred resterande kräm ovanpå.
Rulla några lingon i strösocker och dekorera med dessa.
Pudra över florsocker och garnera gärna med en liten pepparkaka.