Krämbullar med saffran och kardemumma
Det här är mina absoluta favoritbullar till jul. En riktigt lyxig saffransbulle för dig som vill ta de klassiska lussebullarna till en helt ny nivå. Degen är smaksatt med saffran, doppade i smör och kardemummasocker, inuti gömmer sig en len och krämig vaniljfyllning, som gör varje tugga mjuk, saftig och alldeles underbar.
Jag bakar dem till jul och det är den sortens bulle som alltid får folk att säga wow vid första tuggan. Doften av saffran och smör sprider sig i köket och det känns som jul på riktigt. Servera dem gärna med en kopp kaffe eller ett glas varm glögg. Lucia, advent -och glöggfikat är räddat, det här är inte bara en bulle. Det är julkänsla i varje bit!
INFORMATION:
Antal: ca 35 stycken
Grader: 210 °C varmluft
Tid: 3 timmar + extra jäsning
Det här är mina absoluta favoritbullar till jul. En riktigt lyxig saffransbulle för dig som vill ta de klassiska lussebullarna till en helt ny nivå. Degen är smaksatt med saffran, doppade i smör och kardemummasocker, inuti gömmer sig en len och krämig vaniljfyllning, som gör varje tugga mjuk, saftig och alldeles underbar.
Jag bakar dem till jul och det är den sortens bulle som alltid får folk att säga wow vid första tuggan. Doften av saffran och smör sprider sig i köket och det känns som jul på riktigt. Servera dem gärna med en kopp kaffe eller ett glas varm glögg. Lucia, advent -och glöggfikat är räddat, det här är inte bara en bulle. Det är julkänsla i varje bit!
INFORMATION:
Antal: ca 35 stycken
Grader: 210 °C varmluft
Tid: 3 timmar + extra jäsning
Ingredienser:
Vaniljkräm
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpaste
3 äggulor
0,75 dl strösocker
2,5 msk maizena
2 dl vispgrädde (att vispa upp efter kokning)
Saffransdeg
2 förpackningar saffran
2 msk vit sirap
1 tsk sprit (t.ex. rom, konjak eller vodka – hjälper saffranssmaken att blomma)
200 g smör
7 dl mjölk
50 g jäst
2 ägg
1,5 dl vit sirap
0,5 tsk salt
250 g kesella (kvarg)
ca 24 dl vetemjöl
Till garnering
Smält smör
Kardemummasocker (blanda strösocker med nymortlad kardemumma)
Gör så här:
Vaniljkräm
Häll mjölk, 1 dl grädde och vaniljpaste i en kastrull och värm försiktigt tills det nästan börjar sjuda.
Vispa under tiden ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.
Häll den varma mjölkblandningen över äggvispet under kraftig omrörning.
Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på låg värme tills krämen tjocknar – låt den inte koka.
Häll över i en ren skål, täck med plastfolie direkt mot ytan och låt svalna helt i kylskåp.
Gör bullarna och låt svalna.
När krämen kallnat, vispa 2 dl grädde fluffigt och vänd försiktigt ihop med vaniljkrämen till en len, luftig fyllning.
Saffransdeg
Blanda saffran med sirap och sprit. Låt stå minst 1 timme så utvecklas saffranssmaken ordentligt.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 °C (fingervarmt).
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
Tillsätt saffransblandningen, ägg, sirap, salt och kesella.
Arbeta in vetemjölet lite i taget. Knåda degen i 10–15 minuter med en kökassistent tills den är smidig och glansig. Har du ingen assistent så använd elvisp med degkrokar.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 1 timme. Kalljäs gärna degen i kylen över natten för enklare utbakning och saftiga bullar. Låt jäsa som vanligt i del två.
Forma och grädda
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i jämnstora bitar.
Rulla till släta bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Täck med bakduk och låt jäsa 45 minuter.
Grädda bullarna i 180 °C varmluft i 6–8 minuter, tills de fått en gyllene färg.
Låt bullarna svalna på galler.
Montering
Pensla bullarna med smält smör och doppa i kardemummasocker.
Gör ett snitt i varje bulle och fyll med vaniljkrämen med hjälp av en spritspåse.
Servera och njut.