





Knäckig blåbärspaj med kardemumma och mandel
Knäckig blåbärspaj med kardemumma och mandel – smaken av sensommar
Det här är pajen jag bakar när blåbären är som bäst och jag vill göra något enkelt, men ändå lite extra. En klassisk blåbärspaj i grunden – men med ett knäckigt täcke som smakar smör, socker och rostad mandel. Kardemumman lyfter allt och ger en extra puff som passar så fint till blåbären.
Det doftar sensommar i hela köket när den står i ugnen, och jag brukar servera den ljummen med vaniljglass eller vaniljsås. Det här är ett av mina mest älskade recept – en enkel dessert som känns lite lyxig, och samtidigt ett perfekt recept att baka till helgfikat. Funkar lika bra med frysta som färska blåbär.
Detta receptet är framtaget tillsammans med Dr Oetker och baka.se.
INFORMATION:
Antal: ca 8-10 portioner
Grader: 175 °C varmluft
Tid: 1,5 timmar
Knäckig blåbärspaj med kardemumma och mandel – smaken av sensommar
Det här är pajen jag bakar när blåbären är som bäst och jag vill göra något enkelt, men ändå lite extra. En klassisk blåbärspaj i grunden – men med ett knäckigt täcke som smakar smör, socker och rostad mandel. Kardemumman lyfter allt och ger en extra puff som passar så fint till blåbären.
Det doftar sensommar i hela köket när den står i ugnen, och jag brukar servera den ljummen med vaniljglass eller vaniljsås. Det här är ett av mina mest älskade recept – en enkel dessert som känns lite lyxig, och samtidigt ett perfekt recept att baka till helgfikat. Funkar lika bra med frysta som färska blåbär.
Detta receptet är framtaget tillsammans med Dr Oetker och baka.se.
INFORMATION:
Antal: ca 8-10 portioner
Grader: 175 °C varmluft
Tid: 1,5 timmar
Knäckig blåbärspaj med kardemumma och mandel – smaken av sensommar
Det här är pajen jag bakar när blåbären är som bäst och jag vill göra något enkelt, men ändå lite extra. En klassisk blåbärspaj i grunden – men med ett knäckigt täcke som smakar smör, socker och rostad mandel. Kardemumman lyfter allt och ger en extra puff som passar så fint till blåbären.
Det doftar sensommar i hela köket när den står i ugnen, och jag brukar servera den ljummen med vaniljglass eller vaniljsås. Det här är ett av mina mest älskade recept – en enkel dessert som känns lite lyxig, och samtidigt ett perfekt recept att baka till helgfikat. Funkar lika bra med frysta som färska blåbär.
Detta receptet är framtaget tillsammans med Dr Oetker och baka.se.
INFORMATION:
Antal: ca 8-10 portioner
Grader: 175 °C varmluft
Tid: 1,5 timmar
Ingredienser:
Blåbärsfyllning
500-600 g frysta blåbär
½ dl strösocker
2 msk potatismjöl
Rivet skal av 1 citron
1 tsk Dr Oetker mald kardemumma
Knäckigt täcke
150 g smör
1½ dl strösocker
½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
3 dl havregryn
1½ dl vetemjöl
1 tsk Dr Oetker bakpulver
1 krm salt
50 g Dr Oetker mandelsplitter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C varmluft.
Blanda blåbär, strösocker, potatismjöl, rivet citronskal och Dr Oetker kardemumma i en bunke. Häll blandningen i en smord ugnsform, ca 20×30 cm, eller 26-28 cm i diameter
Smält smöret i en kastrull tillsammans med strösocker, grädde och sirap. Ta av från värmen och rör ner havregryn, vetemjöl, Dr Oetker bakpulver och salt. Blanda till en jämn smet.
Klicka ut smeten över blåbären. Strö över Dr Oetker hackade och rostade mandlar.
Grädda i mitten av ugnen i 30–40 minuter, eller tills täcket fått fin gyllene färg.
Servera gärna med vaniljglass eller hemkokt vaniljsås.