





Klassisk Toscakaka
Klassisk toscakaka – saftig sockerkaka med knäckig mandeltosca
Toscakaka är ett av de där recepten som bara alltid funkar. En klassisk kaka med saftig sockerkaksbotten och ett gyllene, knäckigt lager av mandeltosca – smör, grädde eller mjölk, socker och mandel som smälter samman till ren bakglädje.
Jag har bakat den här så många gånger, och varje gång slås jag av hur gott något så enkelt kan vara. Doften av nybakad toscakaka är barndom för mig – trygg, varm och så typiskt svenskt fikabröd. En perfekt kaka till kalas, fika eller när du bara vill bjuda på något hembakat som både imponerar och känns hemtrevligt.
Detta receptet är framtaget tillsammans med Dr Oetker och baka.se.
INFORMATION:
Antal: 8-10 bitar
Grader: 175 °C varmluft
Tid: ca 2 timmar
Klassisk toscakaka – saftig sockerkaka med knäckig mandeltosca
Toscakaka är ett av de där recepten som bara alltid funkar. En klassisk kaka med saftig sockerkaksbotten och ett gyllene, knäckigt lager av mandeltosca – smör, grädde eller mjölk, socker och mandel som smälter samman till ren bakglädje.
Jag har bakat den här så många gånger, och varje gång slås jag av hur gott något så enkelt kan vara. Doften av nybakad toscakaka är barndom för mig – trygg, varm och så typiskt svenskt fikabröd. En perfekt kaka till kalas, fika eller när du bara vill bjuda på något hembakat som både imponerar och känns hemtrevligt.
Detta receptet är framtaget tillsammans med Dr Oetker och baka.se.
INFORMATION:
Antal: 8-10 bitar
Grader: 175 °C varmluft
Tid: ca 2 timmar
Klassisk toscakaka – saftig sockerkaka med knäckig mandeltosca
Toscakaka är ett av de där recepten som bara alltid funkar. En klassisk kaka med saftig sockerkaksbotten och ett gyllene, knäckigt lager av mandeltosca – smör, grädde eller mjölk, socker och mandel som smälter samman till ren bakglädje.
Jag har bakat den här så många gånger, och varje gång slås jag av hur gott något så enkelt kan vara. Doften av nybakad toscakaka är barndom för mig – trygg, varm och så typiskt svenskt fikabröd. En perfekt kaka till kalas, fika eller när du bara vill bjuda på något hembakat som både imponerar och känns hemtrevligt.
Detta receptet är framtaget tillsammans med Dr Oetker och baka.se.
INFORMATION:
Antal: 8-10 bitar
Grader: 175 °C varmluft
Tid: ca 2 timmar
Ingredienser:
Sockerkaka
75 g smör eller margarin
3 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk Dr Oetker bakpulver
2 tsk Dr Oetker vaniljsocker
1 dl mjölk
Smaksättning, ev Dr Oetker Citronarom
Toscatäcke (glasyr)
3 dl Dr Oetker nötter och mandel (gärna en blandning, t.ex. flagad mandel, mandelsplitter, hasselnötter, valnötter)
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1½ msk vetemjöl
1½ msk mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C varmluft.
Smöra och bröa en rund springform, ca 22-24 cm i diameter.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda vetemjöl, Dr Oetker bakpulver och Dr Oetker vaniljsocker i en separat skål.
Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten, tillsammans med smör och mjölk. Smaksätt ev. med Citronarom. Använd gärna slickepott för att behålla luften i smeten.
Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 25-30 minuter.
Tosca: Hacka nötterna/mandeln grovt. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, sirap, vetemjöl och mjölk. Sjud under omrörning tills glasyren tjocknar.
Rör ner nöt- och mandelblandningen i glasyren.
Ta ut kakan och bred på glasyren jämnt över ytan.
Grädda i ytterligare 15–20 minuter tills ytan är gyllene och knäckig.
Låt svalna i formen innan servering.