








Klassisk smörgåstårta med räkor och lax
Den här smörgåstårtan ligger mig varmt om hjärtat. Jag har gjort den så många gånger att jag nog skulle kunna lägga ihop den i sömnen. Receptet har sitt ursprung från när jag jobbade i delikatessen och hjälpte till med catering – och just den här tårtan var alltid mest populär. Den beställdes till allt: studentfiranden, dop, kalas, midsommar… och jag förstår verkligen varför.
Klassiska smaker med räkor, kallrökt lax, krämig fyllning och dill – enkel, men så otroligt god. Den är vacker att ställa fram, rolig att lägga ihop och dekorera. Jag har twistat om receptet något och justerat genom åren, men grunden är densamma och nu ännu bättre. Det här är min go-to smörgåstårta när jag vill imponera utan att krångla. Och nu hoppas jag att den får flytta in i ditt kök också.
INFORMATION:
Antal: 12 portioner
Grader: ingen ugn
Tid: 2-3 timmar timmar, gärna kyl över natten
Den här smörgåstårtan ligger mig varmt om hjärtat. Jag har gjort den så många gånger att jag nog skulle kunna lägga ihop den i sömnen. Receptet har sitt ursprung från när jag jobbade i delikatessen och hjälpte till med catering – och just den här tårtan var alltid mest populär. Den beställdes till allt: studentfiranden, dop, kalas, midsommar… och jag förstår verkligen varför.
Klassiska smaker med räkor, kallrökt lax, krämig fyllning och dill – enkel, men så otroligt god. Den är vacker att ställa fram, rolig att lägga ihop och dekorera. Jag har twistat om receptet något och justerat genom åren, men grunden är densamma och nu ännu bättre. Det här är min go-to smörgåstårta när jag vill imponera utan att krångla. Och nu hoppas jag att den får flytta in i ditt kök också.
INFORMATION:
Antal: 12 portioner
Grader: ingen ugn
Tid: 2-3 timmar timmar, gärna kyl över natten
Den här smörgåstårtan ligger mig varmt om hjärtat. Jag har gjort den så många gånger att jag nog skulle kunna lägga ihop den i sömnen. Receptet har sitt ursprung från när jag jobbade i delikatessen och hjälpte till med catering – och just den här tårtan var alltid mest populär. Den beställdes till allt: studentfiranden, dop, kalas, midsommar… och jag förstår verkligen varför.
Klassiska smaker med räkor, kallrökt lax, krämig fyllning och dill – enkel, men så otroligt god. Den är vacker att ställa fram, rolig att lägga ihop och dekorera. Jag har twistat om receptet något och justerat genom åren, men grunden är densamma och nu ännu bättre. Det här är min go-to smörgåstårta när jag vill imponera utan att krångla. Och nu hoppas jag att den får flytta in i ditt kök också.
INFORMATION:
Antal: 12 portioner
Grader: ingen ugn
Tid: 2-3 timmar timmar, gärna kyl över natten
Ingredienser:
Fyllning
700 g skalade räkor
300 g kallrökt lax
2 dl majonnäs
5 dl crème fraîche (34 %)
1 kruka färsk dill
1 knippe salladslök eller 1 rödlök
2 msk pepparrotsvisp eller färskriven pepparrot (efter smak)
1 tsk honung
Saften från 1 citron
Salt och svartpeppar
Botten
12 skivor landgångsbröd eller 36 skivor formfranska (kanterna bortskurna)
Täckning
300 g färskost (t.ex. Philadelphia)
5 dl crème fraîche (34 %)
Dekoration
2 gurkor
1 kruka krusbladssallad eller krispsallad
Kokta ägg (antal efter önskemål)
Ca 150 g kallrökt lax
Extra räkor till garnering
Picklad rödlök eller färsk rödlök eller salladslök
Färsk dill
Jordgubbar
Sockerärtor
Gör så här:
Fyllning:
Skär laxen i små bitar. Lägg i en matberedare tillsammans med räkorna och mixa snabbt – det ska fortfarande finnas bitar kvar.Lägg över i en skål och tillsätt majonnäs, crème fraîche, finhackad dill, lök, pepparrot och honung. Rör ihop till en jämn men fast fyllning.
Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft. Låt stå kallt minst 1 timme.
Montera tårtan:
Lägg 9 skivor formfranska (eller 3 landgångsskivor) som botten.
Bred ut ett jämnt lager fyllning. Upprepa två gånger till.
Stryk även ett tunt lager fyllning runt om tårtan.
Plasta tårtan och ställ kallt i några timmar, gärna över natten.
Täckning:
Vispa färskost och crème fraîche tills blandningen är slät och bredbar. Täck hela tårtan med hjälp av en spatel.Dekorera:
Använd till exempel gurkskivor, salladsblad, kokta ägg, kallrökt lax, färska räkor, picklad eller färsk lök, dill, jordgubbar och sockerärtor.