Kärleksmums

0,00 kr

Kärt barn har många namn – kärleksmums, snoddas, mums mums eller kokosrutor – men en sak är säker: det här är receptet du aldrig kommer vilja byta ut. Med en mindre form än en vanlig plåt får du extra höga och fluffiga rutor, fulla av chokladsmak och täckta med en sammetslen glasyr.

För en ännu godare smak, rosta kokosen i en torr stekpanna tills den blir gyllene innan du strör den över – det lyfter hela bakverket till en ny nivå. Servera gärna med lite lättvispad grädde och färska bär för en dessert som imponerar på alla.

Oavsett om du bakar till fika, kalas eller bara för att unna dig något riktigt gott – det här receptet kommer bli en favorit.

INFORMATION:

  • Antal: 20-24 stora bitar

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1,5 timme + 2 timmar i kyl

Lägg i kundvagnen

Kärt barn har många namn – kärleksmums, snoddas, mums mums eller kokosrutor – men en sak är säker: det här är receptet du aldrig kommer vilja byta ut. Med en mindre form än en vanlig plåt får du extra höga och fluffiga rutor, fulla av chokladsmak och täckta med en sammetslen glasyr.

För en ännu godare smak, rosta kokosen i en torr stekpanna tills den blir gyllene innan du strör den över – det lyfter hela bakverket till en ny nivå. Servera gärna med lite lättvispad grädde och färska bär för en dessert som imponerar på alla.

Oavsett om du bakar till fika, kalas eller bara för att unna dig något riktigt gott – det här receptet kommer bli en favorit.

INFORMATION:

  • Antal: 20-24 stora bitar

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1,5 timme + 2 timmar i kyl

Kärt barn har många namn – kärleksmums, snoddas, mums mums eller kokosrutor – men en sak är säker: det här är receptet du aldrig kommer vilja byta ut. Med en mindre form än en vanlig plåt får du extra höga och fluffiga rutor, fulla av chokladsmak och täckta med en sammetslen glasyr.

För en ännu godare smak, rosta kokosen i en torr stekpanna tills den blir gyllene innan du strör den över – det lyfter hela bakverket till en ny nivå. Servera gärna med lite lättvispad grädde och färska bär för en dessert som imponerar på alla.

Oavsett om du bakar till fika, kalas eller bara för att unna dig något riktigt gott – det här receptet kommer bli en favorit.

INFORMATION:

  • Antal: 20-24 stora bitar

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1,5 timme + 2 timmar i kyl

Ingredienser:

Botten:

  • 200 g smör

  • 1 ½ dl mjölk

  • 1 dl grädde

  • 5 ägg

  • 2 dl strösocker

  • 1 1/2 farinsocker

  • 4 1/2 dl vetemjöl

  • 1 1/2 dl kakao

  • 2 tsk bakpulver

  • 1/2 msk vaniljsocker

Glasyr:

  • 200 g smör

  • 6 dl florsocker

  • 5 msk kakao

  • 0,75 dl kaffe (starkt kaffe eller espresso)

Garnering:

  • Riven kokos

  • Servera gärna med lättvispad grädde och färska bär

Gör så här:

  1. Gör kakan: Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

  2. Börja med att smälta smöret. Tillsätt mjölken och grädden, låt svalna.

  3. Lägg ägg, strösocker och farinsocker i en skål och vispa riktigt luftigt men hjälp av en elvisp, minst i 5 minuter.

  4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Sikta i äggsmeten.

  5. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna för att bevara luften i smeten.

  6. Häll i smöret och gräddmjölken i smeten och vänd ner.

  7. Klä en form som är 25x35 cm med bakplåtspapper och häll i smeten.

  8. Grädda cirka 20–25 minuter i mitten av ugnen och känn efter med en sticka, den ska vara helt torr. Låt kakan svalna helt.

  9. Gör glasyr: Smält smöret och rör ner alla övriga ingredienser. Rör till en klumpfri smet. Tryck små hål i kakan och häll över glasyren.

  10. Rosta eventuellt hälften av kokosen i torr stekpanna för att få fram extra mycket kokossmak. Strö över riven kokos.

  11. Låt kakan stå i 1–2 timmar i kylen och dela i lika stora portionsbitar.