Kanelbullar i långpanna med rårivet äpple
Det här receptet på kanelbullar med äpple är en riktig barndomsfavorit för mig! Varje år i september, när mina föräldrar plockar Aroma äpplena från deras trädgård i barndomshemmet i Båstad, vet jag att det är dags för dessa saftiga och helt oemotståndliga bullar. För att göra det ännu enklare har jag twistat till utbakningen – du kan välja om du vill baka ut degen i en stor långpanna eller dela upp den i två lite mindre långpannor. När de är klara är det bara att bryta eller skära loss i fyrkanter. Ett litet tips: glöm inte att krama ur saften från äpplena innan du lägger dem på fyllningen. De går utmärkt att frysa. Alla detaljer hittar du i receptet nedan, och jag hoppas det blir din nya favorit också!
INFORMATION:
Antal: En stor långpanna eller två små - ca 40 bullar
Grader: Första 210 grader °C varmluft
Tid: 3,5 timmar
Det här receptet på kanelbullar med äpple är en riktig barndomsfavorit för mig! Varje år i september, när mina föräldrar plockar Aroma äpplena från deras trädgård i barndomshemmet i Båstad, vet jag att det är dags för dessa saftiga och helt oemotståndliga bullar. För att göra det ännu enklare har jag twistat till utbakningen – du kan välja om du vill baka ut degen i en stor långpanna eller dela upp den i två lite mindre långpannor. När de är klara är det bara att bryta eller skära loss i fyrkanter. Ett litet tips: glöm inte att krama ur saften från äpplena innan du lägger dem på fyllningen. De går utmärkt att frysa. Alla detaljer hittar du i receptet nedan, och jag hoppas det blir din nya favorit också!
INFORMATION:
Antal: En stor långpanna eller två små - ca 40 bullar
Grader: Första 210 grader °C varmluft
Tid: 3,5 timmar
Det här receptet på kanelbullar med äpple är en riktig barndomsfavorit för mig! Varje år i september, när mina föräldrar plockar Aroma äpplena från deras trädgård i barndomshemmet i Båstad, vet jag att det är dags för dessa saftiga och helt oemotståndliga bullar. För att göra det ännu enklare har jag twistat till utbakningen – du kan välja om du vill baka ut degen i en stor långpanna eller dela upp den i två lite mindre långpannor. När de är klara är det bara att bryta eller skära loss i fyrkanter. Ett litet tips: glöm inte att krama ur saften från äpplena innan du lägger dem på fyllningen. De går utmärkt att frysa. Alla detaljer hittar du i receptet nedan, och jag hoppas det blir din nya favorit också!
INFORMATION:
Antal: En stor långpanna eller två små - ca 40 bullar
Grader: Första 210 grader °C varmluft
Tid: 3,5 timmar
Ingredienser:
50 g jäst
4 dl standardmjölk, kall
1 dl vispgrädde, kall
0,75 dl ljust muscovadosocker
0,5 dl honung
1 ägg
1 msk malen kardemumma
0,5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
14-15 dl vetemjöl
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
2 msk malen kanel
1 dl farinsocker (mjukt)
1 msk sirap, gärna mörk
1 tsk vetemjöl
2-3 äpplen, rivet och urkramat (medelstora)
Toppning
1 ägg, uppvispat
Pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk samt grädde och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt ljust muscovadosocker, honung, ägg, mald kardemumma och salt samt två tredjedelar av vetemjölet. Använd gärna en köksassistent eller elvisp med degkrokar. Arbeta på medelhastighet och tillsätt det resterande mjölet lite i taget. Arbeta degen i 5 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
Klicka i smöret och arbeta degen i ca 5-8 minuter tills den är elastisk och släpper från kanterna.
Täck bunken med plastfolie och lägg över en bakduk. Låt degen jäsa i rumsvärme i ca 1,5 timme.
Fyllning:Rör ihop smör, mald kanel, mjukt farinsocker, sirap och vetemjöl.
Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Önskar du göra en större långpanna så kavlar du ut degen till en 1 cm tjock rektangulär platta. Vill du göra två lite mindre långpannor/formar så delar du degen i två delar och upprepar två gånger.
Bred ut ett jämnt lager med fyllning på degen.
Riv äpplena (med skalet kvar) på den grova sidan på rivjärnet och krama ut saften.
Fördela de rivna äpplena ovanpå kanelfyllningen.
Nu vill vi få formen av ett bakplåtspapper. Vik degen från kortsida till kortsida. Vik över en tredjedel av degen till mitten och sedan den andra tredjedelen av degen över den förra.
Lägg över degen på ett bakplåtspapper och kavla lite lätt ovan på degen. Skär rutor med en kniv eller pizzaskärare.
Låt bullarna jäsa 45 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Tillsätt gärna en liten nypa salt i ägget så är det lättare att pensla bullarna.
Strö över pärlsocker och grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15 minuter om du delat degen i två och ca 20 minuter om du gör en stor långpanna. Lägg över aluminiumfolie om du tycker färgen är bra innan innertemperaturen är 96 grader.