Kalljäst saffransdeg
De här saffransbullarna har blivit ett måste hemma hos mig inför julen. Jag kalljäser degen över natten vilket gör att jag kan vakna till lugn, tända ljus och doften av nygräddade bullar utan att behöva stressa med deg och jäsning på morgonen.
Bullar med saffran är något av det godaste jag vet och när de får jäsa långsamt i kylen blir de både luftigare och mer smakrika. Degen blir lätt att arbeta med och bullarna får en fin struktur och härlig saffranssmak. Perfekta att baka som lussekatter eller snurror och lika goda till adventsfikat som på luciamorgonen.
INFORMATION:
Antal: ca 35 stycken
Grader: 200 °C varmluft
Tid: 2,5 timmar + jäsning
De här saffransbullarna har blivit ett måste hemma hos mig inför julen. Jag kalljäser degen över natten vilket gör att jag kan vakna till lugn, tända ljus och doften av nygräddade bullar utan att behöva stressa med deg och jäsning på morgonen.
Bullar med saffran är något av det godaste jag vet och när de får jäsa långsamt i kylen blir de både luftigare och mer smakrika. Degen blir lätt att arbeta med och bullarna får en fin struktur och härlig saffranssmak. Perfekta att baka som lussekatter eller snurror och lika goda till adventsfikat som på luciamorgonen.
INFORMATION:
Antal: ca 35 stycken
Grader: 200 °C varmluft
Tid: 2,5 timmar + jäsning
Ingredienser:
Saffransdeg
200 g smör
50 g jäst
5 dl standardmjölk, kall
1 ägg
0,5 tsk salt
1 dl vit sirap
2 förpackningar saffran
15–16 dl vetemjöl
Fyllning (valfritt)
125 g smör, rumsvarmt
0,5 dl strösocker
0,5 msk vetemjöl
50 g mandelmassa, riven (kan uteslutas)
Pensling
1 ägg
1 krm salt
Topping
Russin
Pärlsocker
Smör, smält
Strösocker
Gör så här:
Dag 1 – Förbered degen
Smält smöret och låt det svalna helt.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt det smälta smöret, kall mjölk, ägg, salt, vit sirap och saffran.
Häll i cirka tre fjärdedelar av mjölet och arbeta degen i köksassistent på medelhastighet.
Tillsätt resten av mjölet lite i taget och fortsätt arbeta degen i 10–15 minuter tills den är smidig och blank.
Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen för att jäsa över natten.
Dag 2 – Forma och baka
Sätt ugnen på 200 °C varmluft.
Ta ut degen och lägg den på ett lätt mjölat bakbord. Mjöla hellre händerna än själva degen så den behåller sin luftighet.
Forma lussekatter eller önskade bullar.
Om du vill fylla bullarna: kavla ut degen, bred på fyllningen, vik ihop och forma efter önskemål.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Om du vill använda russin, lägg dem i vatten 10 minuter innan gräddning.
Vispa ihop ägg och salt till pensling och pensla bullarna.
Tryck eventuellt i russin eller strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 6 minuter, tills bullarna är gyllene.
Låt svalna på galler.
Tips!
För extra saftiga och glansiga bullar: smält lite smör och låt svalna, pensla de nygräddade bullarna och strö över strösocker.
Degen fungerar även bra till andra former av saffransbullar – flätor, snurror eller fyllda bullar.