








Kalljästa kanelbullar med rårivet äpple
Kalljästa kanelbullar med rårivet äpple – barndomssmak i ny form
Det här är bullar som smakar som jag minns dem – men ser ut på mitt sätt. Jag växte upp med kanelbullar fyllda med rårivet äpple, och det är en smak som sitter kvar i mig. Numera gör jag dem kalljästa över natten för att få mer smak och kunna grädda direkt på morgonen.
Precis som då lägger jag ett lager urkramat, rivet äpple ovanpå kanelfyllningen innan jag viker och snurrar. Formen är inte densamma som hemma, men smaken – den är exakt rätt. Saftiga, mjuka bullar med lagom sötma och en fruktig smak som gör dem till något alldeles eget. Du formar dina bullar som du önskar.
INFORMATION:
Antal: ca 35 stycken
Grader: 210 °C varmluft
Tid: 3 timmar + kalljäsning
Kalljästa kanelbullar med rårivet äpple – barndomssmak i ny form
Det här är bullar som smakar som jag minns dem – men ser ut på mitt sätt. Jag växte upp med kanelbullar fyllda med rårivet äpple, och det är en smak som sitter kvar i mig. Numera gör jag dem kalljästa över natten för att få mer smak och kunna grädda direkt på morgonen.
Precis som då lägger jag ett lager urkramat, rivet äpple ovanpå kanelfyllningen innan jag viker och snurrar. Formen är inte densamma som hemma, men smaken – den är exakt rätt. Saftiga, mjuka bullar med lagom sötma och en fruktig smak som gör dem till något alldeles eget. Du formar dina bullar som du önskar.
INFORMATION:
Antal: ca 35 stycken
Grader: 210 °C varmluft
Tid: 3 timmar + kalljäsning
Ingredienser:
Vetedeg
50 g jäst
5 dl kall mjölk (3 %)
1 ½ dl ljus eller vit sirap
1 ägg
1 msk nymald kardemumma
½ tsk salt
ca 14 dl vetemjöl (arbeta ner lite i taget)
150 g smör (rumsvarmt)
Fyllning
200 g smör (rumsvarmt)
2 msk malen kanel
1 dl farinsocker (mjukt)
1 msk sirap
1 tsk vetemjöl
2–3 medelstora äpplen, rivna, urkramade och ordentligt avrunna
Sockerlag
1 ½ dl socker
1 dl vatten
Pärlsocker till topping
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke.
Tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig.
Blanda ner sirap, ägg, kardemumma och salt.
Tillsätt mjölet lite i taget under knådning i köksassistent, tills allt mjöl är inarbetat.
Knåda degen i 5 minuter på medelhastighet.
Tillsätt smöret i bitar och arbeta degen ytterligare 5–10 minuter tills den är smidig och elastisk.
Täck bunken med plastfolie eller lock och ställ i kylskåp över natten (eller minst 8 timmar).
Rör ihop smör, kanel, farinsocker, sirap och vetemjöl till en jämn smet.
Riv äpplena grovt, krama ur vätskan och låt dem rinna av ordentligt.
Ta ut degen ur kylen och baka ut direkt.
Kavla ut degen till en rektangel.
Bred på fyllningen och strö över de avrunna äpplena.
Vik degen på mitten från kortsida till kortsida, så du går långa remsor. Kavla lite ovanpå efter du vikt degen.
Skär degen i ca 1 cm breda remsor.
Vira varje remsa runt fingrarna, forma till en kanelsnurra och fäst kantbiten under bullen.
Lägg bullarna med kantbiten nedåt på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk 60 minuter.
Koka upp socker och vatten tills sockret lösts upp och låt svalna helt. Gör detta under jäsningen.
Sätt ugnen på 210 °C varmluft.
Grädda bullarna mitt i ugnen 6–8 minuter, tills de fått gyllene färg.
Pensla de varma bullarna med den kalla sockerlagen och strö på pärlsocker direkt efter gräddning.