Kalljäst vetedeg
Kalljästa bullar är verkligen en dröm för alla som älskar att baka, men inte alltid har tid att stå vid degen. Genom att låta degen jäsa långsamt i kylen, blir bullarna en extra saftiga. Jäsningen ger också degen mer smak, vilket gör att bullarna blir ännu godare. Och den bästa delen? Du kan förbereda degen på kvällen och baka dem på morgonen, vilket gör att du vaknar upp till doften av nybakade bullar utan att behöva stressa!
En annan väldigt positiv sak – mer eller mindre alla mina bullrecept går att kalljäsa! Så välj och vraka bland alla mina härliga bullar och hitta din favorit. Oavsett om du är sugen på klassiska kardemummabullar, kanelbullar, eller kanske något lite mer twist, kan du förbereda degen i förväg och njuta av resultatet när du känner för det.
Prova det själv och upptäck hur enkelt det kan vara att baka perfekta bullar!
INFORMATION:
Antal: ca 30-35 bullar
Grader: Första 210 grader °C varmluft
Tid: 3 timmar + kalljäsning över natten
Kalljästa bullar är verkligen en dröm för alla som älskar att baka, men inte alltid har tid att stå vid degen. Genom att låta degen jäsa långsamt i kylen, blir bullarna en extra saftiga. Jäsningen ger också degen mer smak, vilket gör att bullarna blir ännu godare. Och den bästa delen? Du kan förbereda degen på kvällen och baka dem på morgonen, vilket gör att du vaknar upp till doften av nybakade bullar utan att behöva stressa!
En annan väldigt positiv sak – mer eller mindre alla mina bullrecept går att kalljäsa! Så välj och vraka bland alla mina härliga bullar och hitta din favorit. Oavsett om du är sugen på klassiska kardemummabullar, kanelbullar, eller kanske något lite mer twist, kan du förbereda degen i förväg och njuta av resultatet när du känner för det.
Prova det själv och upptäck hur enkelt det kan vara att baka perfekta bullar!
INFORMATION:
Antal: ca 30-35 bullar
Grader: Första 210 grader °C varmluft
Tid: 3 timmar + kalljäsning över natten
Kalljästa bullar är verkligen en dröm för alla som älskar att baka, men inte alltid har tid att stå vid degen. Genom att låta degen jäsa långsamt i kylen, blir bullarna en extra saftiga. Jäsningen ger också degen mer smak, vilket gör att bullarna blir ännu godare. Och den bästa delen? Du kan förbereda degen på kvällen och baka dem på morgonen, vilket gör att du vaknar upp till doften av nybakade bullar utan att behöva stressa!
En annan väldigt positiv sak – mer eller mindre alla mina bullrecept går att kalljäsa! Så välj och vraka bland alla mina härliga bullar och hitta din favorit. Oavsett om du är sugen på klassiska kardemummabullar, kanelbullar, eller kanske något lite mer twist, kan du förbereda degen i förväg och njuta av resultatet när du känner för det.
Prova det själv och upptäck hur enkelt det kan vara att baka perfekta bullar!
INFORMATION:
Antal: ca 30-35 bullar
Grader: Första 210 grader °C varmluft
Tid: 3 timmar + kalljäsning över natten
Ingredienser:
Kalljäst vetedeg
50 g jäst
5 dl kall mjölk (3 %)
1,5 dl vit sirap
1 ägg
1,5 msk kardemummakärnor, mortlade
150 g rumsvarmt smör
13–15 dl vetemjöl special
Kardemumma eller kanel fyllning
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
2 msk kardemummakärnor, mortlade (eller 2 msk kanel)
1 msk vetemjöl
Topping
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Förbered degen - Dag 1
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
Använd köksassistent eller elvisp med degkrokar och tillsätt sirap, ägg, kardemumma och smör.
Arbeta in mjölet, lite i taget, och spara lite till utbakningen.
Knåda degen i 12–15 minuter tills den är elastisk och släpper från bunkens kanter.
Täck bunken med plastfolie och en bakduk. Låt jäsa i kylen i minst 9 timmar, gärna över natten.
Utbakning - Dag 2
Fyllningen: Rör ihop smör, farinsocker, kardemumma (eller kanel) och vetemjöl till en smidig fyllning.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
Bred ut fyllningen jämnt över degen.
Rulla ihop till en rulle och skär i 30–35 bitar.
Lägg bullarna tätt på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i rumstemperatur i 45 minuter under en bakduk.
Sätt ugnen på 210 grader varmluft.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 6–8 minuter tills de är gyllenbruna.
Ta ut bullarna och låt svalna under en bakduk på ett galler.