Jumbo kanelgifflar

0,00 kr

Letar du efter ett riktigt lyxigt recept på kanelgifflar som inte bara smakar fantastiskt utan också imponerar med sin storlek? Då har du kommit rätt! Dessa Jumbo Kanelgifflar är stora, saftiga och fyllda med en ljuvlig kanel- och smörfyllning som smälter i munnen. Med en smidig metod som gör degen lätt att hantera, får du ett fantastiskt resultat. Häng med och gör dina egna kanelgifflar som kommer få hela huset att dofta magiskt!

INFORMATION:

  • Antal: ca 35 stycken

  • Grader: 210 °C varmluft

  • Tid: ca 3 timmar

Lägg i kundvagnen

Letar du efter ett riktigt lyxigt recept på kanelgifflar som inte bara smakar fantastiskt utan också imponerar med sin storlek? Då har du kommit rätt! Dessa Jumbo Kanelgifflar är stora, saftiga och fyllda med en ljuvlig kanel- och smörfyllning som smälter i munnen. Med en smidig metod som gör degen lätt att hantera, får du ett fantastiskt resultat. Häng med och gör dina egna kanelgifflar som kommer få hela huset att dofta magiskt!

INFORMATION:

  • Antal: ca 35 stycken

  • Grader: 210 °C varmluft

  • Tid: ca 3 timmar

Letar du efter ett riktigt lyxigt recept på kanelgifflar som inte bara smakar fantastiskt utan också imponerar med sin storlek? Då har du kommit rätt! Dessa Jumbo Kanelgifflar är stora, saftiga och fyllda med en ljuvlig kanel- och smörfyllning som smälter i munnen. Med en smidig metod som gör degen lätt att hantera, får du ett fantastiskt resultat. Häng med och gör dina egna kanelgifflar som kommer få hela huset att dofta magiskt!

INFORMATION:

  • Antal: ca 35 stycken

  • Grader: 210 °C varmluft

  • Tid: ca 3 timmar

Ingredienser:

Vetedeg:

  • 50 g jäst

  • 4 dl mjölk (3%) kall

  • 1 dl vispgrädde kall

  • 1,5 dl vit sirap

  • 1 ägg

  • 1,5 msk nymald kardemumma

  • 0,5 tesked salt

  • Cirka 14-16 dl vetemjöl

  • 150 g smör, rumsvarmt

Fyllning:

  • 150 g smör, rumsvarmt

  • 2,5 msk kanel

  • 1 dl strösocker eller mjukt farinsocker

  • 1 msk vit sirap

  • 1 tesked vetemjöl

Dekor:

  • 1 ägg, uppvispat

Gör så här:

  1. Förbered degen: Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt kall mjölk och grädde och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, ägg, kardemumma och salt, och sedan 2/3 av vetemjölet. Använd gärna en köksassistent eller elvisp med degkrokar. Arbeta på medelhastighet och tillsätt mer mjöl lite i taget, spara lite mjöl till utbakningen.

  2. Klicka i smöret: När degen är nästan klar, klicka i det rumsvarma smöret och arbeta in det i degen. Arbeta degen i cirka 10 minuter tills den blir elastisk och släpper från kanterna på bunken. Täck över bunken med plastfolie och en bakduk och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 1 1/2 timme.

  3. Förbered fyllning: Under tiden degen jäser, blanda smör, kanel, strösocker, sirap och vetemjöl till en slät fyllning.

  4. Dela degen: När degen har jäst klart, stjälp upp den på ett mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Genom att dela degen i två delar och upprepa processen för varje del, så blir mycket lättare att vika degen i tre slag när plattan inte är för stor.

  5. Kavla ut degen: Kavla ut varje del till en mycket tunn platta, cirka 0,5 cm tjock. Det är viktigt att degen är tunn för att gifflarna ska bli saftiga och lätta att hantera. Bred ett jämnt lager fyllning över hela degen.

  6. Vik degen i tre slag: Vik degen över sig själv i tre slag (första halvan, andra halvan, och sedan vik över en sista gång för att få en lång smal rektangel). Skär degen i remsor, cirka 4 cm breda och 10-12 cm långa.

  7. Forma gifflarna: Lägg remsorna på en plåt med bakplåtspapper. Viktigt: Se till att skarven på gifflarna ligger längst ner, så att de inte öppnar sig under gräddningen.

  8. Jäsning: Låt gifflarna jäsa i 45 minuter under en bakduk.

  9. Grädda: Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Pensla gifflarna med det uppvispade ägget och grädda mitt i ugnen i cirka 8–10 minuter eller tills de får en fin gyllene färg. Skulle de resa sig åt sidan när du gräddar, så kan du forma dem lite när du tagit ut dem.