Julig focaccia art
En luftig och saftig focaccia som jag dekorerar med rödlök, tomater, oliver, färska örter och små mozzarellabollar, som ett ätbart julmotiv. Att baka focaccia art är både roligt, och perfekt när man vill skapa något vackert som också smakar riktigt gott.
Jag gör degen på kallt vatten och låter den jäsa länge så att den blir riktigt bubblig och elastisk. Den här focaccian passar lika bra till julens buffé som på ett vintermingel eller som ätbar dekoration på glöggbordet.
Ett kreativt sätt att baka bröd på, kanske tillsammans med barnen eller för att få en lugn stund i köket med julmusiken på i bakgrunden.
INFORMATION:
Antal: ca 20 bitar
Grader: 220 °C varmluft
Tid: ca 4 timmar
En luftig och saftig focaccia som jag dekorerar med rödlök, tomater, oliver, färska örter och små mozzarellabollar, som ett ätbart julmotiv. Att baka focaccia art är både roligt, och perfekt när man vill skapa något vackert som också smakar riktigt gott.
Jag gör degen på kallt vatten och låter den jäsa länge så att den blir riktigt bubblig och elastisk. Den här focaccian passar lika bra till julens buffé som på ett vintermingel eller som ätbar dekoration på glöggbordet.
Ett kreativt sätt att baka bröd på, kanske tillsammans med barnen eller för att få en lugn stund i köket med julmusiken på i bakgrunden.
INFORMATION:
Antal: ca 20 bitar
Grader: 220 °C varmluft
Tid: ca 4 timmar
Ingredienser:
Deg
25 g jäst
500 g vatten, kallt
600 g vetemjöl
2 tsk salt
0,5 dl olivolja (till degen)
0,5 dl olivolja (till formen)
Förslag till focaccia art
1 rödlök
1 påse mozzarellabollar
Körsbärstomater
1 dl urkärnade oliver
Färska örter – timjan eller rosmarin
Gul paprika (som stjärnan till granen)
Olivolja
Flingsalt
Gör så här:
Deg
Smula jästen i en bunke och rör ut med det kalla vattnet.
Tillsätt vetemjöl, salt och olivolja.
Arbeta degen i köksassistent på låg hastighet i ca 8 minuter – den ska vara lös och klibbig.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 timme i rumstemperatur.
Forma och jäs
Häll degen i en inoljad form (ca 25 × 30 cm).
Olja in händerna och vik degen försiktigt från kant till kant så att den blir spänd och jämn.
Täck formen med plastfolie och låt jäsa ytterligare 2 timmar i rumstemperatur.
Dekorera och baka
Sätt ugnen på 220 °C varmluft.
Ta bort plasten. Dekorera degen med skivor av rödlök, halverade körsbärstomater, mozzarellabollar, oliver och örter.
Skapa ett juligt motiv – t.ex. en gran, krans eller stjärna.
Ringla över lite olivolja och strö över flingsalt.
Baka focaccian näst längst ner i ugnen i ca 25 minuter, tills den fått fin gyllene färg.
Låt svalna något innan servering.