








Jordgubbstårta på burk
Det här är min lilla kärleksförklaring till sommaren. Jag älskar jordgubbstårta, men ibland vill man bara ha något enkelt, något man kan förbereda, ställa i kylen och plocka fram när gästerna dyker upp eller picknickkorgen ska packas. Den här varianten serveras i burk – och det är precis lika gulligt som det låter.
Lager av fluffig sockerkaka, len vaniljkräm, vispad grädde och så svenska jordgubbar på toppen. Enkla, klassiska smaker som aldrig gör en besviken. Det går förstås lika bra att servera i glas om man vill det lite festligare, men jag gillar charmen i burkar med lock – det blir något busigt och personligt över det.
Och det bästa? Du bara varvar ihop allting. Ingen stress, inget krångel. Bara sommar, sötma och en liten tårta man blir glad av.
INFORMATION:
Antal: 6-8 stycken småkakor
Grader: 175 °C varmluft
Tid: ca 2,5 timmar
Det här är min lilla kärleksförklaring till sommaren. Jag älskar jordgubbstårta, men ibland vill man bara ha något enkelt, något man kan förbereda, ställa i kylen och plocka fram när gästerna dyker upp eller picknickkorgen ska packas. Den här varianten serveras i burk – och det är precis lika gulligt som det låter.
Lager av fluffig sockerkaka, len vaniljkräm, vispad grädde och så svenska jordgubbar på toppen. Enkla, klassiska smaker som aldrig gör en besviken. Det går förstås lika bra att servera i glas om man vill det lite festligare, men jag gillar charmen i burkar med lock – det blir något busigt och personligt över det.
Och det bästa? Du bara varvar ihop allting. Ingen stress, inget krångel. Bara sommar, sötma och en liten tårta man blir glad av.
INFORMATION:
Antal: 6-8 stycken småkakor
Grader: 175 °C varmluft
Tid: ca 2,5 timmar
Det här är min lilla kärleksförklaring till sommaren. Jag älskar jordgubbstårta, men ibland vill man bara ha något enkelt, något man kan förbereda, ställa i kylen och plocka fram när gästerna dyker upp eller picknickkorgen ska packas. Den här varianten serveras i burk – och det är precis lika gulligt som det låter.
Lager av fluffig sockerkaka, len vaniljkräm, vispad grädde och så svenska jordgubbar på toppen. Enkla, klassiska smaker som aldrig gör en besviken. Det går förstås lika bra att servera i glas om man vill det lite festligare, men jag gillar charmen i burkar med lock – det blir något busigt och personligt över det.
Och det bästa? Du bara varvar ihop allting. Ingen stress, inget krångel. Bara sommar, sötma och en liten tårta man blir glad av.
INFORMATION:
Antal: 6-8 stycken småkakor
Grader: 175 °C varmluft
Tid: ca 2,5 timmar
Ingredienser:
Sockerkaksbotten
½ msk smör eller margarin (till formen)
3 ägg
3 dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk Dr. Oetker Bakpulver
2 tsk Dr. Oetker Vanillinsocker
1 tsk Dr. Oetker Mald kardemumma
1 ½ dl mjölk
50 g smör eller margarin
Vaniljkräm
3 dl mjölk
1 tsk Taylor & Colledge Vanilla Paste eller 1 st Dr. Oetker Vaniljstång
3 äggulor
0,75 dl strösocker
2 ½ msk majsstärkelse
20 g smör
Montering och dekor
5 dl vispgrädde
2 tsk Dr. Oetker Vanillinsocker
1 liter färska jordgubbar
6-8 glasburkar med lock (ca 3–4 dl/st)
Ätbara blommor, ex. blåklint
Dr. Oetker Vanillinsocker för dekor
Gör så här:
Sockerkaksbotten
1. Sätt ugnen på 175°C (varmluft).
2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (20–22 cm). Smöra kanterna
och klä dem med bakplåtspapper som sticker upp lite ovanför formen.
3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
4. Blanda mjöl, bakpulver, vanillinsocker och kardemumma i en skål. Sikta ner i
äggsmeten och vänd försiktigt ihop med en slickepott.
5. Smält smöret, tillsätt mjölken och häll blandningen i smeten. Vänd försiktigt tills allt
är väl blandat.
6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter. Känn med
sticka – den ska komma ut torr.
7. Låt kakan svalna helt, gärna på galler.
Vaniljkräm
1. Värm mjölk och vanilj i en kastrull tills det nästan börjar sjuda.
2. Vispa samman äggulor, socker och majsstärkelse i en skål.
3. Häll den varma mjölken över äggblandningen under ständig omrörning. Häll sedan
tillbaka allt i kastrullen.
4. Värm försiktigt på låg till medelvärme under omrörning tills krämen tjocknar och du
ser spår av vispen. Den får inte koka!
5. Ta från värmen, tillsätt smöret och rör tills det smält.
6. Häll över krämen i en skål, täck med plastfolie direkt mot ytan och låt kallna i
kylskåp.
Montering
1. Vispa grädden med vanillinsocker till mjuka toppar.
2. Dra sockerkakan i små bitar. Skiva jordgubbarna.
3. Varva i glasburkar: sockerkaka, vaniljkräm, jordgubbar, grädde. Upprepa tills burken
är fylld.
4. Toppa med färska jordgubbar, pudra över vanillinsocker och dekorera med blåklint.
5. Skruva på locken och låt gärna stå i kylskåp i minst 30 minuter så smakerna sätter sig.