Hildas klassiska jordgubbstårta med vaniljkräm
Somrig, saftig och alltid en favorit - klassisk svensk jordgubbstårta!
Finns det något mer somrigt än en klassisk jordgubbstårta? Med luftiga sockerkaksbottnar, fluffig grädde och massor av solmogna jordgubbar är det en tidlös favorit som hör hemma på allt från midsommarfirandet och födelsedagskalaset till en lyxig fikastund i solen.
Det bästa med jordgubbstårta är att den är lika vacker som den är god. Varje tugga bjuder på en perfekt balans mellan sötma, syrlighet och krämighet – en riktig njutning för både ögat och smaklökarna.
Traditionellt fylls tårtan med vispad grädde, jordgubbssylt och färska jordgubbar, men det går också att lägga till vaniljkräm för en extra lyxig känsla. Men i min jordgubbstårta så innehåller den inte någon jordgubbssylt. Utan jag mosar alltid färska jordgubbar, låter dem rinna av i sil och sen blanda dessa tillsammans med vispad grädde. Tårtan toppas med ett generöst lager vispgrädde och dekorera med färska jordgubbar.
Oavsett om du firar en speciell dag eller bara vill unna dig något riktigt gott är den klassiska jordgubbstårtan alltid ett säkert kort som sprider glädje!
INFORMATION:
Antal: 10 portioner
Grader: 250 °C varmluft
Tid: 3 timmar
Somrig, saftig och alltid en favorit - klassisk svensk jordgubbstårta!
Finns det något mer somrigt än en klassisk jordgubbstårta? Med luftiga sockerkaksbottnar, fluffig grädde och massor av solmogna jordgubbar är det en tidlös favorit som hör hemma på allt från midsommarfirandet och födelsedagskalaset till en lyxig fikastund i solen.
Det bästa med jordgubbstårta är att den är lika vacker som den är god. Varje tugga bjuder på en perfekt balans mellan sötma, syrlighet och krämighet – en riktig njutning för både ögat och smaklökarna.
Traditionellt fylls tårtan med vispad grädde, jordgubbssylt och färska jordgubbar, men det går också att lägga till vaniljkräm för en extra lyxig känsla. Men i min jordgubbstårta så innehåller den inte någon jordgubbssylt. Utan jag mosar alltid färska jordgubbar, låter dem rinna av i sil och sen blanda dessa tillsammans med vispad grädde. Tårtan toppas med ett generöst lager vispgrädde och dekorera med färska jordgubbar.
Oavsett om du firar en speciell dag eller bara vill unna dig något riktigt gott är den klassiska jordgubbstårtan alltid ett säkert kort som sprider glädje!
INFORMATION:
Antal: 10 portioner
Grader: 250 °C varmluft
Tid: 3 timmar
Somrig, saftig och alltid en favorit - klassisk svensk jordgubbstårta!
Finns det något mer somrigt än en klassisk jordgubbstårta? Med luftiga sockerkaksbottnar, fluffig grädde och massor av solmogna jordgubbar är det en tidlös favorit som hör hemma på allt från midsommarfirandet och födelsedagskalaset till en lyxig fikastund i solen.
Det bästa med jordgubbstårta är att den är lika vacker som den är god. Varje tugga bjuder på en perfekt balans mellan sötma, syrlighet och krämighet – en riktig njutning för både ögat och smaklökarna.
Traditionellt fylls tårtan med vispad grädde, jordgubbssylt och färska jordgubbar, men det går också att lägga till vaniljkräm för en extra lyxig känsla. Men i min jordgubbstårta så innehåller den inte någon jordgubbssylt. Utan jag mosar alltid färska jordgubbar, låter dem rinna av i sil och sen blanda dessa tillsammans med vispad grädde. Tårtan toppas med ett generöst lager vispgrädde och dekorera med färska jordgubbar.
Oavsett om du firar en speciell dag eller bara vill unna dig något riktigt gott är den klassiska jordgubbstårtan alltid ett säkert kort som sprider glädje!
INFORMATION:
Antal: 10 portioner
Grader: 250 °C varmluft
Tid: 3 timmar
Ingredienser:
Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Vaniljkräm
3 äggulor
3 msk majsstärkelse
0,75 dl strösocker
2 dl mjölk (3 %)
0,5 dl grädde
1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
20 g smör, rumsvarmt
Montering och fyllning
2 l färska jordgubbar
1-2 msk strösocker
6 dl grädde
florsocker
färsk citronmeliss
Gör så här:
Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Ta fram en springform som är 24 centimeter i diameter. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten och smöra och bröa kanterna.
Knäck äggen i en skål och tillsätt strösocker. Vispa smeten riktigt vit och luftig med en elvisp eller en köksassistent i ca 5 minuter.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och vänd runt till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Känn med en sticka, den ska vara helt torr.
Låt bottnen svalna helt innan du delar den. Bottnen ska delas så du får två lager.
Vaniljkräm: Blanda ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker för hand i en skål.
Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
Häll ner den varma gräddmjölken med vanilj i ägguleblandningen. Rör hela tiden och häll sedan snabbt tillbaka allt i kastrullen.
Värm på låg till medelvärme, rör hela tiden tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka, då blir det äggröra.
När krämen tjocknat så ta av den från värmen och tillsätt smöret.
Häll krämen i en skål, plasta så att plasten ligger på krämen och låt svalna helt i kylen.
Montering och fyllning: Börja med att ansa jordgubbarna. Använd knappt en liter till fyllningen och resterande till dekoration.
Mosa nästan en liter jordgubbar med lite strösocker (ca 1-2 msk) med en gaffel. Häll av vätskan från jordgubbarna, men spara lite om du vill använda det som lag till dina bottnar.
Vispa grädden med 1 tsk strösocker till en luftig konsistens.
Blanda en tredjedel av den vispade grädden med de mosade och avrunna jordgubbarna.
Ta fram bottnarna och bred vaniljkrämen på första lagret.
Lägg på en botten och bred på jordgubbsgrädden. Skulle du vilja så kan du stänka lite av den avrunna jordgubbssaften på bottnen innan.
Lägg på sista bottnen och täck tårtan med resterande vispad grädde.
Dekorera med jordgubbar, florsocker och citronmeliss.