Fyra sorters småkakor

0,00 kr

Finns det något härligare än en bricka full av hembakta småkakor? Med en och samma grunddeg kan du enkelt baka fyra klassiska favoriter: hallongrottor, brysselkex, chokladsnittar och schackrutor. Så gulliga, så goda – och mitt absoluta favoritbakverk!

Vem blir inte glad av en hembakad småkaka? Jag älskar att göra dem i mini-format och servera med en kaktång, det känns som att vara på ett mysigt kafé – fast hemma. Och det bästa? Är de små, får man ta två… eller fler!

Perfekt till födelsedagar, fikastunder eller bara en mysig stund med en kopp kaffe. Med dessa kakor blir varje fika en liten fest!

INFORMATION:

  • Antal: 60 stycken småkakor

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1,5-2 timmar

Lägg i kundvagnen

Finns det något härligare än en bricka full av hembakta småkakor? Med en och samma grunddeg kan du enkelt baka fyra klassiska favoriter: hallongrottor, brysselkex, chokladsnittar och schackrutor. Så gulliga, så goda – och mitt absoluta favoritbakverk!

Vem blir inte glad av en hembakad småkaka? Jag älskar att göra dem i mini-format och servera med en kaktång, det känns som att vara på ett mysigt kafé – fast hemma. Och det bästa? Är de små, får man ta två… eller fler!

Perfekt till födelsedagar, fikastunder eller bara en mysig stund med en kopp kaffe. Med dessa kakor blir varje fika en liten fest!

INFORMATION:

  • Antal: 60 stycken småkakor

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1,5-2 timmar

Finns det något härligare än en bricka full av hembakta småkakor? Med en och samma grunddeg kan du enkelt baka fyra klassiska favoriter: hallongrottor, brysselkex, chokladsnittar och schackrutor. Så gulliga, så goda – och mitt absoluta favoritbakverk!

Vem blir inte glad av en hembakad småkaka? Jag älskar att göra dem i mini-format och servera med en kaktång, det känns som att vara på ett mysigt kafé – fast hemma. Och det bästa? Är de små, får man ta två… eller fler!

Perfekt till födelsedagar, fikastunder eller bara en mysig stund med en kopp kaffe. Med dessa kakor blir varje fika en liten fest!

INFORMATION:

  • Antal: 60 stycken småkakor

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1,5-2 timmar

Ingredienser:

Mördeg

  • 300 g smör, kallt

  • 6,5 dl vetemjöl

  • 1 dl strösocker

  • 0,5 dl florsocker

  • 2,5 msk vatten

  • 1 msk vaniljsocker

Schackrutor

  • 1/4 mördeg

  • 1 msk kakao

Hallongrottor

  • 1/4 mördeg

  • 1 dl hallonsylt (eller annan valfri sylt)

Chokladsnittar

  • 1/4 deg

  • 1-2 msk kakao

  • Uppvispat ägg

  • Pärlsocker

Brysselkex

  • 1/4 mördeg

  • 1 dl strösocker (eller pärlsocker)

  • röd hushållsfärg

Gör så här:

Mördeg

  1. Dela smöret i bitar och lägg därefter alla ingredienser i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en smulig deg.

  2. Lägg smulet på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg och lägg i kylen för att vila i ca 1 timme.

  3. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

  4. Dela degen i fyra delar och välj vilken sorts kaka du vill göra.

Schackrutor

  1. Dela degen i två delar och smaksätt ena delen med kakao. Arbeta in kakaon förhand.

  2. Dela både den ljusa och mörka degen i två delar. Rulla ut till lika långa längder och lägg ihop till schackmönster.

  3. Dela kakorna i 1 centimeter tjocka kakor. Lägg på en plåt och grädda i cirka 10–12 minuter.

Hallongrottor

  1. Lägg hallonsylten i en skål.

  2. Dela degen så varje bit väger 15–20 gram.

  3. Rulla till bollar, lägg på en plåt med bakplåtspapper och tyck ett hål i mitten (inte hela vägen ner till bottnen).

  4. Lägg en liten klick sylt i varje hål.

  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 8–10 minuter.

Chokladsnittar

  1. Smaksätt degen med kakao och arbeta in Enna i degen.

  2. Dela degen i två delar och rulla ut till avlånga längder. Lägg på bakplåtsklädd plåt.

  3. Tryck till längderna något, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

  4. Grädda 8-10 minuter, skär i snittar direkt när du tar ut plåten. Låt snittarna svalna på plåten.

Brysselkex

  1. Droppa några droppar karamellfärg i strösockret till önskad rosa färg, blanda.

  2. Rulla degen till en cirka 5 centimeter tjock rulle och rulla i det färgade strösockret. Tryck lite försiktigt för att få sockret att fastna. Det går även utmärkt att rulla i pärlsocker.

  3. Skär i cirka 1 centimeter tjocka kakor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 10–12 minuter.