Enkel Kanelbullesockerkaka

0,00 kr

Den här kakan bakade jag i Nyhetsmorgon inför kanelbullens dag som ett roligt och lite enklare alternativ till klassiska bullar. Den passar perfekt när du vill åt smaken av kanelbulle men inte har tid att jäsa degar och rulla bullar. Kakan är mjuk och saftig med lager av smör, socker och kanel som smälter ihop under gräddningen.

Den passar fint till fikat men kanske allra bäst som dessert. Skär den i skivor och stek i lite brynt smör så får du en krispig yta och ännu mer smak. Servera med vaniljglass och salt kolasås så har du en magisk höstdessert. Antingen på tallrik som en tallriksdessert eller varva allt gott i ett glas. En enkel kanelbullekaka som överraskar både i smak och form.

INFORMATION:

  • Antal: 8-10 bitar

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1,5 timmar

Den här kakan bakade jag i Nyhetsmorgon inför kanelbullens dag som ett roligt och lite enklare alternativ till klassiska bullar. Den passar perfekt när du vill åt smaken av kanelbulle men inte har tid att jäsa degar och rulla bullar. Kakan är mjuk och saftig med lager av smör, socker och kanel som smälter ihop under gräddningen.

Den passar fint till fikat men kanske allra bäst som dessert. Skär den i skivor och stek i lite brynt smör så får du en krispig yta och ännu mer smak. Servera med vaniljglass och salt kolasås så har du en magisk höstdessert. Antingen på tallrik som en tallriksdessert eller varva allt gott i ett glas. En enkel kanelbullekaka som överraskar både i smak och form.

INFORMATION:

  • Antal: 8-10 bitar

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1,5 timmar

Ingredienser:

Kaka

  • 125 g smör

  • 2 tsk malen kardemumma, nymald

  • 2 dl strösocker

  • 3 ägg

  • 3,5 dl vetemjöl

  • 1 krm salt

  • 1 tsk bakpulver

  • 0,5 dl mjölk (eller yoghurt)

Fyllning

  • 50 g smör, rumsvarmt

  • 1,5 msk malen kanel

  • 4 msk farinsocker (eller ljus muscovadosocker)

  • Pärlsocker

Servering

  • Lättvispad grädde

Gör så här:

Förbered form och smet

  1. Sätt ugnen på 175 °C varmluft.

  2. Smält smöret och låt det svalna något.

  3. Klä en rund form med avtagbar botten (ca 22 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten och längs kanten.

  4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt kardemumman.

  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat skål. Sikta ner blandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop.

  6. Tillsätt det smälta smöret och mjölken (eller yoghurten) och rör till en jämn smet.

  7. Häll smeten i formen och jämna till ytan.

Fyllning

  1. Rör ihop smör, kanel och farinsocker till en mjuk, bredbar smet.

  2. Spritsa eller klicka ut fyllningen över kaksmeten i formen.

  3. Strö över pärlsocker.

Grädda och servera

  1. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter, tills kakan är gyllene och genomgräddad.

  2. Låt svalna något.

  3. Servera med lättvispad grädde – gärna ljummen för extra kanelbullekänsla.