Enkel blåbärskaka
Dekoration kan göra underverk för en kaka! Täck den med len vaniljmascarpone och låt blåbären formas till ett vackert mönster – nästan som de växer på buskarna. Min vision med den här kakan var just det, att lyfta fram blåbärens naturliga charm tillsammans med fräscha smaker av citron och kardemumma.
Den saftiga botten kombineras perfekt med den krämiga toppingen och gör den här kakan till en riktig smakupplevelse. Vill du variera? Byt ut blåbären mot hallon eller vinbär för en minst lika god variant. En ljuvlig kaka som passar både till fika och fest!
INFORMATION:
Antal: 8-10 portioner
175 °C varmluft
Tid: 1,5 timme + svalna
Dekoration kan göra underverk för en kaka! Täck den med len vaniljmascarpone och låt blåbären formas till ett vackert mönster – nästan som de växer på buskarna. Min vision med den här kakan var just det, att lyfta fram blåbärens naturliga charm tillsammans med fräscha smaker av citron och kardemumma.
Den saftiga botten kombineras perfekt med den krämiga toppingen och gör den här kakan till en riktig smakupplevelse. Vill du variera? Byt ut blåbären mot hallon eller vinbär för en minst lika god variant. En ljuvlig kaka som passar både till fika och fest!
INFORMATION:
Antal: 8-10 portioner
175 °C varmluft
Tid: 1,5 timme + svalna
Dekoration kan göra underverk för en kaka! Täck den med len vaniljmascarpone och låt blåbären formas till ett vackert mönster – nästan som de växer på buskarna. Min vision med den här kakan var just det, att lyfta fram blåbärens naturliga charm tillsammans med fräscha smaker av citron och kardemumma.
Den saftiga botten kombineras perfekt med den krämiga toppingen och gör den här kakan till en riktig smakupplevelse. Vill du variera? Byt ut blåbären mot hallon eller vinbär för en minst lika god variant. En ljuvlig kaka som passar både till fika och fest!
INFORMATION:
Antal: 8-10 portioner
175 °C varmluft
Tid: 1,5 timme + svalna
Ingredienser:
Blåbärskaka
150 g smör, smält
2,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 citron, saft och skal
1 tsk kardemummakärnor, malda/mortlade
3 ägg
250 g färska blåbär
Vaniljmascarpone
3 dl vispgrädde
1 burk mascarpone
1 msk florsocker
1 tsk vaniljpasta
Dekoration
Färska blåbär
Citronmeliss
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Smält smöret och låt det svalna.
Rör ner strösocker, vetemjöl, havregryn, vaniljsocker, bakpulver, citronskal och saft samt mald kardemumma.
Knäck i ett ägg i taget och rör om mellan varje.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (22 cm i diameter). Smöra kanterna. Obs! Använder du en större form blir kakan lägre och behöver kortare gräddningstid.
Vänd försiktigt ner blåbären i smeten (spara några till dekoration).
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 40–45 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Vispa grädde, mascarpone, florsocker och vaniljpasta till en krämig konsistens.
Bred krämen över och runt om kakan.
Dekorera med färska blåbär, citronmeliss och pudra över lite florsocker.