





Citronfudgekaka med vit chokladkräm
Syrligt möter sött i denna ljuvliga citronfudgekaka – en kladdig, seg och helt oemotståndlig skapelse med frisk citronsmak och en len vit chokladkräm. Varje tugga är en perfekt balans mellan fräsch syra och krämig sötma, och den blir bara godare efter en natt i kylen.
Vill du imponera? Spritsa på den fluffiga krämen ovanpå kakan istället för att servera krämen vid sidan om, det går ju givetvis också bra. Oavsett hur du gör kommer den här kakan garanterat att bli en ny favorit på fikabordet!
INFORMATION:
Antal: 8-10 portioner
Grader: 175 °C varmluft
Tid: 1 timme + svalna i kyl
Syrligt möter sött i denna ljuvliga citronfudgekaka – en kladdig, seg och helt oemotståndlig skapelse med frisk citronsmak och en len vit chokladkräm. Varje tugga är en perfekt balans mellan fräsch syra och krämig sötma, och den blir bara godare efter en natt i kylen.
Vill du imponera? Spritsa på den fluffiga krämen ovanpå kakan istället för att servera krämen vid sidan om, det går ju givetvis också bra. Oavsett hur du gör kommer den här kakan garanterat att bli en ny favorit på fikabordet!
INFORMATION:
Antal: 8-10 portioner
Grader: 175 °C varmluft
Tid: 1 timme + svalna i kyl
Syrligt möter sött i denna ljuvliga citronfudgekaka – en kladdig, seg och helt oemotståndlig skapelse med frisk citronsmak och en len vit chokladkräm. Varje tugga är en perfekt balans mellan fräsch syra och krämig sötma, och den blir bara godare efter en natt i kylen.
Vill du imponera? Spritsa på den fluffiga krämen ovanpå kakan istället för att servera krämen vid sidan om, det går ju givetvis också bra. Oavsett hur du gör kommer den här kakan garanterat att bli en ny favorit på fikabordet!
INFORMATION:
Antal: 8-10 portioner
Grader: 175 °C varmluft
Tid: 1 timme + svalna i kyl
Ingredienser:
Citronfudgekaka
Skal från 2 citroner och saft från 1
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 ägg
150 g smör, smält
Smör och ströbröd till formen
Vit chokladkräm (Alla ingredienser ska vara rumsvarma)
100 g vit choklad, smält
1 burk mascarpone (ca 225 g)
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda smör, citronskal och -saft, socker, mjöl, vanilj och salt i en skål med en slickepott.
Rör ner ett ägg i taget och blanda försiktigt till en jämn smet.
Smörj en form (ca 20 cm i diameter) och bröa med ströbröd.
Häll i smeten och grädda näst längst ner i ugnen i cirka 25 - 30 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten men fast runt kanterna, ca 3 cm fast in från ytterkanten.
Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen tills den är helt kall.
Vit chokladkräm: Smält den vita chokladen och låt svalna.
Vispa mascarponen snabbt med en elvisp.
Tillsätt grädden och vispa tills krämen blir luftig.
Ringla i den smälta chokladen och vispa lite till.
Lägg krämen i en spritspåse för dekorering eller servera i en skål vid sidan om.