0
Gå vidare till innehåll
Recept
Alla recept
Bröd
Bullar
Mat
Mjuka kakor
Pajer och desserter
Småkakor
Säsong
Tårtor
Om mig
Kontakt & Bakluckan
The Store
Hilda Kirkhoff
The Bakery Club
Recept
Alla recept
Bröd
Bullar
Mat
Mjuka kakor
Pajer och desserter
Småkakor
Säsong
Tårtor
Om mig
Kontakt & Bakluckan
The Store
Hilda Kirkhoff
The Bakery Club
Mapp: Recept
Tillbaka
Alla recept
Bröd
Bullar
Mat
Mjuka kakor
Pajer och desserter
Småkakor
Säsong
Tårtor
Om mig
Kontakt & Bakluckan
The Store
The Bakery Club
Alla Recept Brynt smör sockerkaka med äpple och salt kolasås
43A7FF19-6510-4D46-A7A3-D039C5740570-87899314-4325-4285-88B8-696A0B213228.JPG Bild 1 av 2
43A7FF19-6510-4D46-A7A3-D039C5740570-87899314-4325-4285-88B8-696A0B213228.JPG
IMG_1084.jpg Bild 2 av 2
IMG_1084.jpg
43A7FF19-6510-4D46-A7A3-D039C5740570-87899314-4325-4285-88B8-696A0B213228.JPG
IMG_1084.jpg

Brynt smör sockerkaka med äpple och salt kolasås

0,00 kr

Det här är en drömmigt god och saftig kaka som dessutom går snabbt att göra! Brynt smör är verkligen livet och ger kakan en härligt nötig karaktär, och i stället för vanligt strösocker har jag använt ljust muscovadosocker för extra djup och karamellig smak. Har du inte tid att göra egen kolasås? Ingen fara – köp färdig och toppa med lite flingsalt. MUMS! Servera gärna med lättvispad grädde eller en klick vaniljsås för den ultimata fikaupplevelsen.

INFORMATION:

  • Antal: 10 - 12 portioner

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1,5 timmar

Lägg i kundvagnen

Det här är en drömmigt god och saftig kaka som dessutom går snabbt att göra! Brynt smör är verkligen livet och ger kakan en härligt nötig karaktär, och i stället för vanligt strösocker har jag använt ljust muscovadosocker för extra djup och karamellig smak. Har du inte tid att göra egen kolasås? Ingen fara – köp färdig och toppa med lite flingsalt. MUMS! Servera gärna med lättvispad grädde eller en klick vaniljsås för den ultimata fikaupplevelsen.

INFORMATION:

  • Antal: 10 - 12 portioner

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1,5 timmar

Det här är en drömmigt god och saftig kaka som dessutom går snabbt att göra! Brynt smör är verkligen livet och ger kakan en härligt nötig karaktär, och i stället för vanligt strösocker har jag använt ljust muscovadosocker för extra djup och karamellig smak. Har du inte tid att göra egen kolasås? Ingen fara – köp färdig och toppa med lite flingsalt. MUMS! Servera gärna med lättvispad grädde eller en klick vaniljsås för den ultimata fikaupplevelsen.

INFORMATION:

  • Antal: 10 - 12 portioner

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1,5 timmar

Ingredienser:

Kaka:

  • Smör (till formen)

  • Ströbröd (till formen)

  • 125 g smör

  • 1 dl mjölk

  • 3 ägg

  • 2,5 dl ljust muscovadosocker

  • 3 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1 tsk kardemummakärnor, nymalda

  • 1–2 svenska äpplen

Kolasås:

  • 2,5 dl vispgrädde

  • 1 dl strösocker

  • 0,5 dl ljus sirap

  • 20 g smör

  • 0,5–1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

  2. Smörj en sockerkaksform (cirka 1,5 till 2 liter) med smör och klä formen med ströbröd.

  3. Smält smöret i en kastrull, häll över i en skål och tillsätt mjölken. Låt svalna.

  4. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt.

  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt den nymalda kardemumman och vänd försiktigt ihop med en slickepott.

  6. Tillsätt smör- och mjölkblandningen i smeten och vänd runt tills allt är väl blandat.

  7. Skala äpplena och skär dem i klyftor.

  8. Häll smeten i formen och tryck ner äppelbitarna i smeten.

  9. Ställ formen näst längst ner i ugnen och grädda i cirka 30 minuter. Känn efter med en sticka – den ska vara torr.

  10. Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull.

  11. Låt kolasåsen koka upp och rör om då och då så att den inte bränner vid.

  12. Koka kolasåsen i cirka 10 minuter tills den fått en seg konsistens och gyllene färg.

  13. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt smör och salt. Rör om.

  14. Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna i rumstemperatur.

  15. Ringla kolasåsen över äppelkakan när den svalnat helt och servera. Toppa med lite flingsalt!

Om Hilda | Kontakt | Privacy Policy | Allmänna Villkor | Cookie Policy | Nyhetsbrev