


Brynt smör sockerkaka med äpple och salt kolasås
Det här är en drömmigt god och saftig kaka som dessutom går snabbt att göra! Brynt smör är verkligen livet och ger kakan en härligt nötig karaktär, och i stället för vanligt strösocker har jag använt ljust muscovadosocker för extra djup och karamellig smak. Har du inte tid att göra egen kolasås? Ingen fara – köp färdig och toppa med lite flingsalt. MUMS! Servera gärna med lättvispad grädde eller en klick vaniljsås för den ultimata fikaupplevelsen.
INFORMATION:
Antal: 10 - 12 portioner
Grader: 175 °C varmluft
Tid: 1,5 timmar
Det här är en drömmigt god och saftig kaka som dessutom går snabbt att göra! Brynt smör är verkligen livet och ger kakan en härligt nötig karaktär, och i stället för vanligt strösocker har jag använt ljust muscovadosocker för extra djup och karamellig smak. Har du inte tid att göra egen kolasås? Ingen fara – köp färdig och toppa med lite flingsalt. MUMS! Servera gärna med lättvispad grädde eller en klick vaniljsås för den ultimata fikaupplevelsen.
INFORMATION:
Antal: 10 - 12 portioner
Grader: 175 °C varmluft
Tid: 1,5 timmar
Det här är en drömmigt god och saftig kaka som dessutom går snabbt att göra! Brynt smör är verkligen livet och ger kakan en härligt nötig karaktär, och i stället för vanligt strösocker har jag använt ljust muscovadosocker för extra djup och karamellig smak. Har du inte tid att göra egen kolasås? Ingen fara – köp färdig och toppa med lite flingsalt. MUMS! Servera gärna med lättvispad grädde eller en klick vaniljsås för den ultimata fikaupplevelsen.
INFORMATION:
Antal: 10 - 12 portioner
Grader: 175 °C varmluft
Tid: 1,5 timmar
Ingredienser:
Kaka:
Smör (till formen)
Ströbröd (till formen)
125 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2,5 dl ljust muscovadosocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemummakärnor, nymalda
1–2 svenska äpplen
Kolasås:
2,5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
20 g smör
0,5–1 tsk flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Smörj en sockerkaksform (cirka 1,5 till 2 liter) med smör och klä formen med ströbröd.
Smält smöret i en kastrull, häll över i en skål och tillsätt mjölken. Låt svalna.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt den nymalda kardemumman och vänd försiktigt ihop med en slickepott.
Tillsätt smör- och mjölkblandningen i smeten och vänd runt tills allt är väl blandat.
Skala äpplena och skär dem i klyftor.
Häll smeten i formen och tryck ner äppelbitarna i smeten.
Ställ formen näst längst ner i ugnen och grädda i cirka 30 minuter. Känn efter med en sticka – den ska vara torr.
Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull.
Låt kolasåsen koka upp och rör om då och då så att den inte bränner vid.
Koka kolasåsen i cirka 10 minuter tills den fått en seg konsistens och gyllene färg.
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt smör och salt. Rör om.
Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna i rumstemperatur.
Ringla kolasåsen över äppelkakan när den svalnat helt och servera. Toppa med lite flingsalt!