Bästa pepparkakorna

0,00 kr

Det här är mitt bästa recept på klassiska pepparkakor – tunna, spröda och fulla av julens kryddor. En riktigt hembakad favorit som doftar ljuvligt av kanel, ingefära och nejlika. Perfekta att baka tillsammans med familjen, kavla ut, stansa ut små hjärtan och njuta av medan ugnen sprider den där magiska juldoften i köket.

Det här är pepparkakor precis som de ska vara – knapriga, smakrika och fyllda med julkänsla.

Jag använder en mönstrad kavel till detta receptet, såklart går det bra med en vanlig kavel. Tips när ni använder en mönstrad - tyck lite extra när du kavlar med den mönstrade och kavla först ut degen en en “vanlig” kavel. Lägg pepparkakorna i kylen eller frysen, så de blir riktigt kalla innan gräddning, så att mönstret håller vid gräddning.

INFORMATION:

  • Antal: ca 90-100 pepparkakor

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1 timme + kylning över natten och utbakning

Det här är mitt bästa recept på klassiska pepparkakor – tunna, spröda och fulla av julens kryddor. En riktigt hembakad favorit som doftar ljuvligt av kanel, ingefära och nejlika. Perfekta att baka tillsammans med familjen, kavla ut, stansa ut små hjärtan och njuta av medan ugnen sprider den där magiska juldoften i köket.

Det här är pepparkakor precis som de ska vara – knapriga, smakrika och fyllda med julkänsla.

Jag använder en mönstrad kavel till detta receptet, såklart går det bra med en vanlig kavel. Tips när ni använder en mönstrad - tyck lite extra när du kavlar med den mönstrade och kavla först ut degen en en “vanlig” kavel. Lägg pepparkakorna i kylen eller frysen, så de blir riktigt kalla innan gräddning, så att mönstret håller vid gräddning.

INFORMATION:

  • Antal: ca 90-100 pepparkakor

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 1 timme + kylning över natten och utbakning

Ingredienser:

  • 2 ½ dl vispgrädde

  • 2 dl mörk sirap

  • 3 ½ dl strösocker

  • 2 msk malen kanel

  • 1 ½ msk malen kardemumma

  • 2 msk malen ingefära

  • 1 msk malen kryddnejlika

  • 250 g smör

  • ca 14 dl vetemjöl

  • 2 tsk bikarbonat

Gör så här:

  1. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull.

  2. Tillsätt alla kryddor och låt blandningen koka upp under omrörning, det ska dofta riktigt juligt.

  3. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret i bitar. Rör om tills allt smör har smält.

  4. Häll vetemjöl och bikarbonat i en stor bunke.

  5. Slå över den varma kryddblandningen och rör ihop till en smidig deg.

  6. Dela degen i två delar, platta till dem lätt och linda in i plastfolie.

  7. Låt degen vila kallt minst ett dygn, gärna längre, då blir smaken ännu bättre.

  8. Ta fram degen och kavla ut tunt på mjölat bakbord.

  9. Ta ut kakor med valfria formar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

  10. Grädda mitt i ugnen på 175 °C varmluft i 6–8 minuter, tills de fått en fin gyllene färg.

  11. Låt kakorna svalna på plåten, de blir härligt spröda när de kallnat.