Baskisk cheesecake

0,00 kr

Den baskiska cheesecaken är något alldeles extra – len, krämig och med en karamelliserad, nästan bränd yta som ger en djup och härlig smak. Låt dig inte skrämmas av den mörka toppen, det är precis så den ska vara!

Första gången jag smakade denna fantastiska cheesecake var en höstig dag i London, och det var kärlek vid första tuggan. Jag visste direkt att jag behövde åka hem och baka den själv. Det blev en succé, och nu är den en av mina absoluta favoritdesserter! Testa du också – du kommer inte att kunna sluta äta!

INFORMATION:

  • Antal: 8-10 portioner

  • Grader: 200 °C över- och undervärme

  • Tid: 1,5 timme + minst 2 timmar kylning

Lägg i kundvagnen

Den baskiska cheesecaken är något alldeles extra – len, krämig och med en karamelliserad, nästan bränd yta som ger en djup och härlig smak. Låt dig inte skrämmas av den mörka toppen, det är precis så den ska vara!

Första gången jag smakade denna fantastiska cheesecake var en höstig dag i London, och det var kärlek vid första tuggan. Jag visste direkt att jag behövde åka hem och baka den själv. Det blev en succé, och nu är den en av mina absoluta favoritdesserter! Testa du också – du kommer inte att kunna sluta äta!

INFORMATION:

  • Antal: 8-10 portioner

  • Grader: 200 °C över- och undervärme

  • Tid: 1,5 timme + minst 2 timmar kylning

Den baskiska cheesecaken är något alldeles extra – len, krämig och med en karamelliserad, nästan bränd yta som ger en djup och härlig smak. Låt dig inte skrämmas av den mörka toppen, det är precis så den ska vara!

Första gången jag smakade denna fantastiska cheesecake var en höstig dag i London, och det var kärlek vid första tuggan. Jag visste direkt att jag behövde åka hem och baka den själv. Det blev en succé, och nu är den en av mina absoluta favoritdesserter! Testa du också – du kommer inte att kunna sluta äta!

INFORMATION:

  • Antal: 8-10 portioner

  • Grader: 200 °C över- och undervärme

  • Tid: 1,5 timme + minst 2 timmar kylning

Ingredienser:

  • 400 g färskost

  • 1,5 dl strösocker

  • 3 ägg

  • 1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

  • 1,5 dl vispgrädde

  • 0,5 dl vetemjöl

  • Rårörda bär, ex. hallon eller blåbär

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (vanlig över- och undervärme).

  2. Smörj en bakform med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Om du använder en större form blir kakan lägre och behöver kortare tid i ugnen. Det är bättre att dubbla receptet för en större form så att kakan blir hög, vilket är typiskt för en baskisk cheesecake.

  3. Klä formen med bakplåtspapper, både i botten och på kanterna.

  4. Vispa färskosten tillsammans med strösocker och vaniljpasta (eller vaniljsocker).

  5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje.

  6. Sänk hastigheten på vispen och häll i vispgrädden. Fortsätt vispa.

  7. Sikta ner vetemjölet och blanda försiktigt med en slickepott.

  8. Häll smeten i formen och skaka den lätt för att få ut eventuella luftbubblor.

  9. Grädda kakan i ugnen i cirka 45-60 minuter. Kakan ska vara bränd på toppen och lite lös i mitten.

  10. Låt kakan svalna i rumstemperatur i en timme.

  11. Ställ kakan i kylen i minst 2 timmar, helst över natten innan servering.

  12. Servera som den är eller med rårörda bär, exempelvis hallon.