0
Gå vidare till innehåll
Recept
Alla recept
Bröd
Bullar
Mat
Mjuka kakor
Pajer och desserter
Småkakor
Säsong
Tårtor
Om mig
Kontakt & Bakluckan
The Store
Hilda Kirkhoff
The Bakery Club
Recept
Alla recept
Bröd
Bullar
Mat
Mjuka kakor
Pajer och desserter
Småkakor
Säsong
Tårtor
Om mig
Kontakt & Bakluckan
The Store
Hilda Kirkhoff
The Bakery Club
Mapp: Recept
Tillbaka
Alla recept
Bröd
Bullar
Mat
Mjuka kakor
Pajer och desserter
Småkakor
Säsong
Tårtor
Om mig
Kontakt & Bakluckan
The Store
The Bakery Club
Alla Recept Äppelkaka med crumble, salt tofeesås och hemkokt vaniljsås
DSC05813.jpg Bild 1 av 3
DSC05813.jpg
DSC05818.jpg Bild 2 av 3
DSC05818.jpg
IMG_5886.jpg Bild 3 av 3
IMG_5886.jpg
DSC05813.jpg
DSC05818.jpg
IMG_5886.jpg

Äppelkaka med crumble, salt tofeesås och hemkokt vaniljsås

0,00 kr

Äppelkaka med crumble och salt toffeesås – höstens godaste efterrätt

Det här är inte vilken äppelkaka som helst. Tänk dig en saftig och mjuk äppelkaka med kanel- och kardemumma doftande äpplen och ett knaprigt crumble på toppen. Men också det där lilla extra: en len, gyllene salt toffeesås som du ringlar över precis efter att du tagit ut kakan.
Det blir sött, salt, mjukt och krispigt i varje tugga. En dessert som smakar både hemtrevligt och lite lyxigt på samma gång. Perfekt att baka och bjuda på här när hösten smyger sig på och man vill ha något varmt, hembakat och försvinnande gott på tallriken. Gärna med en klick vispgrädde, hemkokt vaniljsås eller vaniljglass till.


Receptet på vaniljsås ligger här nere.

Detta receptet är framtaget tillsammans med Dr Oetker och baka.se.

INFORMATION:

  • Antal: 10-12 bitar

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 2 timmar

Lägg i kundvagnen

Äppelkaka med crumble och salt toffeesås – höstens godaste efterrätt

Det här är inte vilken äppelkaka som helst. Tänk dig en saftig och mjuk äppelkaka med kanel- och kardemumma doftande äpplen och ett knaprigt crumble på toppen. Men också det där lilla extra: en len, gyllene salt toffeesås som du ringlar över precis efter att du tagit ut kakan.
Det blir sött, salt, mjukt och krispigt i varje tugga. En dessert som smakar både hemtrevligt och lite lyxigt på samma gång. Perfekt att baka och bjuda på här när hösten smyger sig på och man vill ha något varmt, hembakat och försvinnande gott på tallriken. Gärna med en klick vispgrädde, hemkokt vaniljsås eller vaniljglass till.


Receptet på vaniljsås ligger här nere.

Detta receptet är framtaget tillsammans med Dr Oetker och baka.se.

INFORMATION:

  • Antal: 10-12 bitar

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 2 timmar

Äppelkaka med crumble och salt toffeesås – höstens godaste efterrätt

Det här är inte vilken äppelkaka som helst. Tänk dig en saftig och mjuk äppelkaka med kanel- och kardemumma doftande äpplen och ett knaprigt crumble på toppen. Men också det där lilla extra: en len, gyllene salt toffeesås som du ringlar över precis efter att du tagit ut kakan.
Det blir sött, salt, mjukt och krispigt i varje tugga. En dessert som smakar både hemtrevligt och lite lyxigt på samma gång. Perfekt att baka och bjuda på här när hösten smyger sig på och man vill ha något varmt, hembakat och försvinnande gott på tallriken. Gärna med en klick vispgrädde, hemkokt vaniljsås eller vaniljglass till.


Receptet på vaniljsås ligger här nere.

Detta receptet är framtaget tillsammans med Dr Oetker och baka.se.

INFORMATION:

  • Antal: 10-12 bitar

  • Grader: 175 °C varmluft

  • Tid: 2 timmar

Ingredienser:

Crumble:

  • ¾ dl strösocker

  • 1 dl havregryn

  • 1 ¼ dl vetemjöl

  • 75 g smör, rumstempererat

  • ½ msk ljus sirap

Äppelfyllning:

  • 2-3 st äpplen

  • ½ dl strösocker

  • 1 tsk Dr Oetker ceylon kanel

  • ½ tsk Dr Oetker mald kardemumma

Kaksmet:

  • 3 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 2 tsk vaniljsocker

  • ½ tsk salt

  • 125 g smör, rumstempererat

  • 2 dl strösocker

  • 2 ägg

  • 1½ dl mjölk eller yoghurt

  • En förpackning Dr Oetker Tofee sauce (120 g)

Vaniljsås

  • 3 dl mjölk

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 vaniljstång eller 1 tsk 1 tsk Taylor & Colledge vaniljpaste

  • 4 äggulor

  • ¾ dl strösocker

  • 1-2 msk majsstärkelse (valfritt, för tjockare konsistens)

Gör så här:

  1. Kaka: Sätt ugnen på 175°C varmluft. Smöra och bröa en springform, ca 22 cm i diameter.

  2. Blanda ihop alla ingredienser till crumblen i en bunke eller matberedare tills det blir en smulig deg. Ställ åt sidan.

  3. Skala och skär äpplena i klyftor. Blanda med socker, kanel och kardemumma.

  4. Rör ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.

  5. Vispa smöret med sockret ljust och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan varje.

  6. Vänd ner de torra ingredienserna växelvis med mjölken eller yoghurten tills smeten är jämn.

  7. Häll smeten i formen. Tryck ner de kryddade äppelklyftorna i smeten och strö över smuldegen.

  8. Grädda mitt i ugnen i ca 50-60 minuter. Kakan kan gräddas helt igenom, känn med en sticka den ska vara torr.

  9. Vaniljsås: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp, ta av från värmen och låt dra i ca 10 minuter.

  10. Vispa ihop äggulor, socker och eventuellt majsstärkelse i en bunke.

  11. Plocka upp vaniljstången ur kastrullen och häll den varma mjölkblandningen över äggvispet under vispning.

  12. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud på låg värme under konstant omrörning tills såsen tjocknar (ca 82–84°C). Den får inte koka – då kan den skära sig.

  13. När såsen är lagom tjock, ta den från värmen och häll upp i en skål. Sila om du vill ha en helt slät sås.

  14. Låt svalna något, servera ljummen eller kall.

Om Hilda | Kontakt | Privacy Policy | Allmänna Villkor | Cookie Policy | Nyhetsbrev