BULLAR MED CITRON & VALLMO

Recept exklusivt för medlemmar i The Bakery Club

Älskade bulle, citron & vallmo - jag gillar dig!

Jag älskar att baka med citron. 🍋 Citronens friska, syrliga smak skapar en fantastisk balans till sötman i bakverk och lyfter dem till en ny nivå. Det är något magiskt med den där friska smaken som bryter av och gör varje tugga lite mer intressant.

Vallmofrön har också seglat upp som en riktig favorit i bakvärlden de senaste åren – och det är lätt att förstå varför. De bidrar inte bara med sin karakteristiska, nötiga smak utan också med en lätt knaprig textur som skapar en härlig kontrast till den mjuka, luftiga bullen. Just den kombinationen av det lena, saftiga och det krispiga gör dessa snurror till något alldeles extra.

Jag väljer att inte pensla bullarna med ägg. Jag tycker om den matta, rustika ytan och låter istället ett lätt pudrat lager florsocker ge dem ett elegant avslut. Lemoncurden i fyllningen bidrar redan med en fin sötma, så mer behövs egentligen inte. Resultatet? En ljuvlig bulle där syrligt, sött och knaprigt möts i perfekt harmoni.

Hoppas du njuter av att baka och äta dem lika mycket som jag! 💛

Farinsocker är socker som blandats med rörsockersirap. Dansukker har en förpackning som heter “Brun Farin, Farinsocker” Den är den bästa för fyllningar till bullar.

INGREDIENSER

Deg

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 dl grädde
1 ½ dl ljus eller vit sirap
1 ägg
1 msk nymald kardemumma
½ tsk salt
16–17 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör

Fyllning

175 g rumsvarmt smör
1 ½ dl lemoncurd
½ dl mjukt farinsocker eller strösocker
1 msk ljus eller vit sirap
1 ½ msk vetemjöl
2 msk blå vallmofrön

Topping efter gräddning

Florsocker

Tallrikarna köpte jag på H&M i helgen - så fina! Kostade 99 kr styck

BESKRIVNING

Förbered degen

  • Smula ner jästen i en bunke.

  • Tillsätt kall mjölk och kall grädde och rör tills jästen lösts upp.

  • Tillsätt sirap, ägg, kardemumma och salt.

  • Arbeta in mjölet, lite i taget, och tillsätt smöret i klickar mot slutet.

  • Knåda degen smidig, cirka 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.

  • Täck bunken med plastfolie eller en bakduk och låt degen kalljäsa i kylskåp i minst 2 timmar, gärna över natten.

  • Gör fyllningen: Rör ihop smör, lemoncurd, socker, sirap, vetemjöl och vallmofrön till en jämn smet.

Forma snurrorna

  • Kavla ut degen till en stor rektangel, cirka 60×40 cm.

  • Bred på fyllningen jämnt över hela degen.

  • Vik degen i treslag (vik först ena sidan av degen in mot mitten, sedan den andra sidan över den första, så att du får tre lager).

  • Kavla lätt över degen så att lagren trycks ihop något.

  • Skär i remsor, cirka 2 cm breda, ca 35 st remsor.

  • Skär ett snitt i varje remsa, men låt toppen vara hel.

  • Tvinna de två remsdelarna åt varsitt håll och tvinna sedan ihop dem till en lång snurrad remsa.

  • Snurra ihop remsan till en knut och vik in ändarna under bullen.

  • Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt.

Jäsning & gräddning

  • Låt bullarna jäsa under bakduk i rumstemperatur i 30–40 minuter.

  • Sätt ugnen på 210°C varmluft.

  • Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter, tills de fått en gyllene färg.

Efter gräddning

  • Låt bullarna svalna och pudra sedan med florsocker innan servering.

Kram Hilda och tack för du hänger med mig!